Den amerikanska klassikern mac and cheese är kanske så tätt på ”comfort food” man kan komma – alltså trygg och välsmakande mat som sprider en känsla av välbehag i hela kroppen! Med rigatoni i en härlig ostsås med portabello som toppas med spröd tryffelpangrattato får vi krämighet och krispighet i en härlig kombination. En snabb sallad med körsbärstomater, pistagenötter och vinägrett blir ett perfekt grönt tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
100 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
15 g
Pistagenötter
(Innehåller: Nötter, pistaschmandel Kan innehålla spår av: Vete, Gluten, Havre, Sesam, Korn, Jordnötter, Spelt, Råg)
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller: Mjölk)
150 g
Portabello
8 ml
Tryffelolja
180 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
250 g
Körsbärstomater
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
30 g
Senap
(Innehåller: Senap)
60 g
Salladsmix
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Salvia
1 dl
Sparat pastavatten
¼ tsk
Salt till pangrattato
¼ tsk
Salt till svamp
1 msk
Olja till dressing
¼ tsk
Socker till dressing
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”. Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko i 3–4 min, eller tills gyllene och krispig. Krydda med salt och en nypa peppar och ställ åt sidan i en skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelvärme.
Stek salviablad i ca 1 min per sida, till de är krispiga men inte brända. Lägg över på en tallrik med hushållspapper.
Skär svamp i tunna skivor.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek svamp i 3–4 min, eller tills brynt.
Krydda med salt och ställ åt sidan på en tallrik.
Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera körsbärstomater.
Blanda balsamvinäger, hälften av senapen, olivolja, socker och en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Vänd ner salladsmix och körsbärstomater i vinägretten precis innan servering.
Torka ur stekpannan och hetta upp den på medelvärme.
Tillsätt crème fraiche, gouda, hälften av finriven ost, grönsaksbuljong, resterande senap, sparat kokvatten och en generös nypa peppar.
Sjud under omrörning tills osten har smält, ca 1–2 min.
Rör ner pasta och svamp, krydda med salt och ta av pannan från värme.
Rör ner tryffelolja och resterande finriven ost i pangrattaton precis innan servering.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.
Lägg upp mac and cheese i skålar och toppa med pangrattato och salviablad.
Servera med sallad toppad med pistagenötter.