
Risotto är en klassisk italiensk rätt, men i dag hämtar vi inspiration från Asien och lagar den med en thailändsk twist. Vi ersätter den traditionella buljongen med kokosmjölk och smaksätter risotton med röd currypasta. Riset får även sällskap av lök, vitlök, portobellosvamp och haricots verts och vi toppar vår krämiga risotto med färsk salladslök, jordnötter och en skvätt limesaft.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
150 g
Risottoris
150 g
Portabello
1 st
Lök
1 st
Lime
30 g
Röd currypasta
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)
150 g
Haricots verts
250 ml
Kokosmjölk
1 st
Salladslök
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
¼ tsk
Salt (steg 3)
5 dl
Vatten (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 5)

Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Ansa och halvera haricots verts.
Tillsätt haricots verts till kastrullen och koka i 3–4 min, eller tills mjuka. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
Finhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka svamp.
Skär salladslök i tunna skivor.

Blanda kokosmjölk, grönsaksbuljong, sojasås [1/2 paket, 2P] och vatten [5 dl | 9 dl] i en stor skål.
Skär lime i klyftor.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök och vitlök i 1–2 min, eller tills mjuka.
Tillsätt svamp och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och stek i 3–4 min, eller tills brynt.

Tillsätt ris och currypasta och fräs i 1–2 min, eller tills lätt genomskinligt.
Rör i kokossås och koka upp. Sänk till medelvärme och sjud under regelbunden omrörning i 20–22 min, eller till såsen är absorberad och riset är ”al dente”.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.

Under tiden, grovhacka jordnötter.
Vänd ner haricots verts i färdig risotto och sjud i 1–2 min. Ta av från värme.
Krydda med salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.

Lägg upp risotto i skålar.
Toppa med salladslök, jordnötter och pressad limesaft.