Perfekt pannstekta praktfulla palsternacksfritters – är det tillräckligt många alliterationer i en titel för att vi ska kunna övertyga dig om att testa detta supergoda vegorecept? Det hoppas vi – du kommer inte att bli besviken! Riven palsternacka får sällskap av mjöl, ägg, ost och örtkryddor och steks till gyllene och krispiga fritters medan vi ugnsrostar krossad potatis som vi toppar med vitlökssmör. Sedan serverar vi hela härligheten med grekisk sallad och en klick majonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Palsternacka
½ st
Lök
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Småpotatis, förkokt
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 portionspåse
Gräslök
1 st
Vitlöksklyfta
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
100 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
125 g
Körsbärstomater
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Smör (steg 2)
2 st
Ägg (steg 3)
3 msk
Vetemjöl (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram smör så det blir rumstempererat.
Placera potatis på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Krossa potatis med hjälp av botten av ett glas.
Ringla över olivolja och krydda med salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills gyllene.
Under tiden, finhacka gräslök och lök [1/2 st, 2P].
Finhacka eller pressa vitlök.
Skala och riv palsternacka grovt.
Blanda smör [1 msk | 2 msk], vitlök och en nypa salt i en liten skål och ställ åt sidan.
Blanda palsternacka, grönsaksbuljong, Vitlöksflörter, gräslök, finriven ost, lök, ägg [2 st | 4 st], vetemjöl [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk I 1 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Forma smeten till fritters med en sked (2 per person), tillsätt till stekpannan och platta till dem med en stekspade.
Stek i 3–4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Lägg över på en tallrik med hushållspapper. Fortsätt med resterande smet.
TIPS: Vänd inte för tidigt, då kan de gå sönder.
Under tiden, halvera körsbärstomater.
Skölj spenat.
Smula salladsost i en medelstor skål. Tillsätt spenat, körsbärstomater, olivolja [1/2 msk I 1 msk], en nypa salt och peppar och vänd runt.
Toppa direkt färdigrostad potatis med vitlökssmör.
Lägg upp palsternacksfritters, krossad potatis och sallad på tallrikar.
Servera med en klick majonnäs.