Är ni en familj som älskar lasagne? Kanske är det dags att testa en ny variant med denna vegetariska pastagratäng. Vi kokar rigatoni och steker vegofärs med lök, vitlök och vår kryddblandning Tex-Mex innan vi tillsätter tomatsås. Pasta och vegofärs får sällskap av mornaysås och ost och medan gratängen gräddas blandar vi en morotssallad med koriander och lime.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
100 g
Mornaysås
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Lime
½ paket
Krossade tomater, vitlök & lök
2 st
Morot
1 portionspåse
Koriander
180 g
Vegofärs
(Innehåller: Gluten, Korn, Soja)
1 st
Vitlöksklyfta
1 paket
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
5 g
Tex-Mex
8 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller: Sulfiter)
1 st
Lök
1 st
Jalapeno
1 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Socker till vegoprotein
½ tsk
Salt till vegoprotein
½ dl
Vatten till sås
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 7–8 min.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja, så den inte klibbar ihop.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) Pasta färdiglagas i steg 4.
Under tiden, finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 3–4 min, tills mjuk och genomskinlig.
Tillsätt vegofärs, vitlök, Ay Cajun-ba, Tex-Mex, socker och salt till stekpannan och stek i ytterligare 1 min, eller tills väldoftande.
Rör ner krossade tomater och sparat kokvatten i stekpannan och sjud i 2–3 min.
Vänd ner pasta. Överför till en ugnsform och sprid ut i ett jämnt lager.
Blanda mornaysås med vatten i en liten skål och häll över pasta. Toppa med finriven ost.
Grädda i ugnen i 10–12 min, tills ost har smält och sås bubblar.
Skär jalapeno i tunna skivor.
Grovhacka koriander.
Skär lime i klyftor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Blanda morot, koriander, olivolja, salt och en skvätt limesaft i en medelstor skål.
Lägg upp pastagratäng och morot- och koriandersallad i djupa tallrikar.
Toppa gratäng med jalapeno och servera med resterande limeklyftor för att pressa över rätten.
TIPS: Skippa jalapeno eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.