Mört kött, krispiga pommes och mustig rödvinssås – låter inte det som den perfekta helgmiddagen? I kväll skapar vi magi i köket och bjuder på en äkta kulinarisk upplevelse. Vi marinerar kött i medelhavskryddor och steker det till perfektion medan vi rostar pommes med rosmarin. Rödvinssåsen får extra smak av sky från det stekta köttet och vi serverar vår middag med en smakrik tomatsallad med gurka, schalottenlök och rucola.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Schalottenlök
2 st
Tomat
60 g
Rödvinssås
(Innehåller: Sulfiter)
4 g
Medelhavets Pärla
1 st
Gurka
500 g
Potatis
300 g
Rumpstek
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Rosmarin
6 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
40 g
Rucola
80 g
Aioli
(Innehåller: Ägg, Senap)
¼ tsk
Salt till kött
½ tsk
Salt till potatis
2 msk
Olja till marinad
¼ tsk
Salt till sallad
½ dl
Vatten till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda med salt.
Plocka och finhacka rosmarinblad.
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, rosmarin, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda Medelhavets Pärla, vitlök, olivolja och en nypa peppar i en skål.
Vänd kött i marinaden och ställ åt sidan.
Skär tomat i klyftor.
Skär gurka i halvmånar.
Finhacka schalottenlök.
Skölj rucola.
Lägg rucola, tomat, gurka, schalottenlök, balsamvinäger, en nypa salt och peppar i en skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Vänd sallad precis innan servering.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt vatten och rödvinssås.
Koka upp och sjud i 1–2 min.
TIPS: Torka inte ur stekpannan, skyn från köttet ger din sås extra smak!
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp kött och tomatsallad på tallrikar.
Ringla rödvinssås över köttet.
Servera med pommes och aioli.