Skip to main content
Glaserad räkbowl på karibiskt vis med extra lax
Glaserad räkbowl på karibiskt vis med extra lax

Glaserad räkbowl på karibiskt vis med extra lax

med mango-, gurk- och koriandersalsa

Kvällens middag får oss att drömma oss bort till Karibien, solvarma stränder och färgglad mat! Vi bjuder på en lättlagad bowl med en bas av jasminris som toppas med smörstekta räkor i en god glaze med soja, sweet chilisås och ketchup och en mangosalsa med citrusfrukt och färsk koriander. Salta jordnötter på toppen ger en knaprig konsistens och en fin kontrast till den söta mangon.

Taggar:
Snabb
Laga mig först
Allergener:
Jordnötter
Vete
Soja
Gluten
Kräftdjur
Ägg
Senap
Fisk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Koriander

1 st

Citrusfrukt

150 g

Jasminris

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)

1 st

Gurka

25 ml

Sojasås

(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)

150 g

Kungsräkor

(Innehåller: Kräftdjur)

1 st

Lök

4 g

Jorden Runt

(Innehåller: Ägg, Senap)

1 st

Mango

40 g

Sweet chilisås

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

¼ tsk

Salt till salsa

1 msk

Smör till stekning

¼ tsk

Salt till räkor

1 msk

Ketchup till glaze

1 msk

Vatten till glaze

Näringsvärden

Energi (kJ)3719 kJ
Energi (kcal)889 kcal
Fett34.2 g
varav mättat9.2 g
Kolhydrater105.1 g
varav socker32.5 g
Protein48.3 g
Salt7.1 g

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.

Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Förbered råvaror
2

Under tiden, skala och skär mango i två delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm stora bitar.

Grovhacka gurka.

Finhacka koriander.

Skär citrusfrukt i klyftor.

Gör salsa och stek lax
3

Blanda mango, gurka, koriander, citrusfruktsaft, salt och en nypa peppar i en medelstor skål och ställ åt sidan.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. 

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.

Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt. 

VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Stek räkor
4

Under tiden, skär rödlök i 1 cm breda klyftor.

Hetta upp smör i en stor stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt räkor och rödlök och krydda med Jorden Runt och salt. Stek i 3–4 min, eller tills räkorna är gyllene och genomstekta.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Tillsätt glaze
5

Tillsätt sojasås, sweet chilisås, ketchup och vatten. Sjud i 30 sek, eller tills räkor är täckta av glaze.

Servera
6

Lägg upp ris, räkor, lax och mangosalsa i skålar.

Toppa med jordnötter och servera med resterande citrusfruktklyftor.

Meal right image

Upptäck liknande recept

Meal left image