Med det här familjevänliga konceptet kan maten anpassas så att alla blir nöjda. Barnen får milda, trygga smaker, och föräldrarna kan lägga till något extra för en lite vuxnare smak. Vet du vad orzotto är? Det är en italiensk rätt som påminner om risotto, men som görs på orzo - en typ av pasta som ser ut som ris. Den här varianten får extra smak av mjukstekt morot och lök, och krämigheten kommer från pesto och matlagningsgrädde. Ett par bitar härlig stekt kyckling blir kronan på verket, och de som vill ha lite mer sting kan toppa med chiliolja och färsk salladslök. Buon appetito!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 st
Morot
1 st
Purjolök
1 st
Lök
1 st
Salladslök
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
60 g
Basilikapesto
(Innehåller: Mjölk, Sulfiter, cashewnötter, Nötter Kan innehålla spår av: Jordnötter)
4 g
Buljong
180 g
Orzo
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Senap, Soja)
1 g
Chiliflakes
300 g
Kycklingbröstfilé
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller: Ägg)
4.5 dl
Vatten till orzotto
1 msk
Olja till grönsaker
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till orzotto
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Olja till chiliolja
Skär morot (oskalad) i 1 cm stora bitar.
Skölj av och rensa purjolök och skär den sedan i tunna skivor.
Skär lök i tunna skivor.
Skär salladslök i tunna skivor.
Blanda vatten, matlagningsgrädde och pesto i en liten skål.
TIPS: Se till att purjolöken är ordentligt sköljd och rensad.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Krydda morot, purjolök och lök med salt och stek i 3–4 min.
Tillsätt orzo, buljong, pestoblandning och salt i stekpannan.
Koka upp, sänk till medelvärme och täck med lock.
Sjud i 12–14 min, eller tills orzo är ”al dente”. Rör om då och då.
TIPS: 1) Använd aluminiumfolie om du inte har ett lock. 2) Tillsätt en skvätt vatten om orzon ser torr ut. 3) ”Al dente” betyder att orzon är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, blanda chiliflakes, olivolja och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Lägg kycklingen mellan två bakplåtspapper och banka den med en kötthammare eller kavel tills den har fått en jämn tjocklek på ca 2 cm.
Krydda den med salt.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter att ha hanterat rå kyckling.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling och krydda med Mamas favorit. Stek i 2–3 min per sida, eller tills brynt.
Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 2–3 min per sida, eller tills genomstekt.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Lägg upp orzotto i djupa tallrikar och toppa med kyckling.
Toppa vuxenportionerna med chiliolja och salladslök.