Ikväll håller vi fest och vi lockar med en ytterst delikat och spännande meny. Sprött ankbröst har huvudrollen, och tillredning och birollerna bjuder på överraskningar. Vi börjar med att koka ris, som får underbar smak av att kokas med ingefära och vitlök. Samtidigt som riset kokar, steker vi ankbröst, som vi toppar med en ljuvlig hoisinsås. Härliga tillbehör är lök som paneras och sen steks, chili, salladslök, och stekt gemsallad!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
12.5 g
Honung
30 g
Hoisinsås
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 st
Röd chili
1 st
Vitlöksklyfta
150 g
Basmatiris
1 tsk
Ingefära
280 g
Ankbröst, sous vide
1 st
Lök
1 st
Salladslök
1 st
Sallad
1 dl
Vatten (steg 4)
1.5 msk
Vetemjöl (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
efter behov
Smör (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 1)
1 dl
Vatten (steg 5)
Ta fram ankbröst så det blir rumstempererat, och krydda båda sidor med en nypa salt*. Riv ingefära, och riv eller pressa vitlök. Hetta upp en klick smör* och en skvätt olivolja* i en stor kastrull på medelvärme. Fräs vitlök och ingefära i 1-2 min, eller tills väldoftande. Tillsätt vatten* [3 dl | 6 dl] och och koka upp. Tillsätt ris och salt* [¼ tsk | ½ tsk], rör runt, sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skär lök i tunna, halva skivor. Dela skivorna och lägg ner dem i en skål. Krydda med salt* och peppar* och tillsätt vetemjöl [1½ msk | 3 msk]. Blanda så löken täcks. Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja* så det täcker pannan. Stek lök i 4-5 min, tills gyllene och krispig. Överför till en tallrik med hushållspapper, och ställ åt sidan. TIPS: Håll öga med lök så de inte bränns vid.
Placera ankbröst med skinnsidan ner i en stor, torr stekpanna. Stek på medelvärme i 7-9 min eller tills skinnet är gyllene och krispigt. TIPS - detta hjälper fettet att frigöras. Vänd ankbröst och bryn köttet i 3 min.
Skär salladslök i tunna skivor. Dela sallad på längden. Blanda hoisinsås, honung [1/2 paket, 2P], vatten* [1 dl | 2 dl], och sojasås [1/2 paket, 2P] i en liten skål. Ta färdig anka av värme, och överför till en djup tallrik. Tillsätt hoisinsås till stekpannan och rör i 1 min på medelhög värme, tills genomvarm, och ställ sen sås åt sidan i en skål.
Hetta upp en skvätt olivolja* på hög värme i samma stekpanna (skölj av den först). Stek sallad med den skurna sidan ner i 3-4 min. Tillsätt vatten* [1 dl I 1,5 dl] och sänk till medellåg värme. Sjud i 2-3 min, tills vattnet har absorberats.
Skär ankbröst i tunna skivor. Lägg upp anka och sallad på tallrikar. Häll över hoisinsås på salladen och köttet, och toppa köttet med stekt lök och chili. Servera ingefär- och vitlöksris vid sidan av i små skålar. Garnera kött och ris med salladslök.