Har du sparat rumpsteken till helgen? Eller valt att piffa upp en tråkig vardagkväll med en äkta lyxmiddag? Oavsett vilken dag du lagar denna rätt kan vi garantera att middagsgästerna inte blir besvikna! Vi serverar köttet med ugnsrostad potatis som blir extra festlig av att toppas med karamelliserad lök. Den traditionella rödvinssåsen är utbytt mot en härligt grön spenatsås med grädde och vitlök och vi svänger även ihop en smarrig avokadosallad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Buljong
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
500 g
Potatis
300 g
Rumpstek
1 st
Vitlöksklyfta
2 st
Lök
100 g
Spenat
1 st
Bladpersilja
100 g
Romansallad
½ st
Avokado
¼ tsk
Salt till kött
½ tsk
Salt till potatis
½ msk
Olja till karamelliserad lök
2 msk
Vatten till karamelliserad lök
½ tsk
Socker till karamelliserad lök
¼ tsk
Salt till karamelliserad lök
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Olja till stekning
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, skär hälften av löken i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelvärme.
Stek skivad lök i 5–6 min, eller tills mjuk.
Rör i vatten, socker och salt. Sjud i 3–5 min, eller tills karamelliserad. Lägg över i en liten skål.
Finhacka resterande lök.
Grovhacka persilja.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skölj spenat.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur den med en sked och skär i tunna skivor.
Ansa och grovhacka sallad.
Blanda sallad, avokado, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer att fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Medan köttet vilar, hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme.
Fräs hackad lök i 2–3 min, tills väldoftande.
Tillsätt vitlök och spenat och fräs i 1–2 min, eller tills spenaten börjar mjukna.
Tillsätt matlagningsgrädde, köttbuljong och skyn från foliepaketet. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen är väldoftande och har tjocknat något.
Krydda med en nypa salt och peppar.
Blanda karamelliserad lök med rostad potatis.
Skiva köttet.
Lägg upp kött, rostad potatis och sallad på tallrikar.
Skeda över spenatsås och garnera med persilja.