Skip to main content
Stekt rumpstek och krämig spenatsås
Stekt rumpstek och krämig spenatsås

Stekt rumpstek och krämig spenatsås

med rostad potatis och karamelliserad lök

Har du sparat rumpsteken till helgen? Eller valt att piffa upp en tråkig vardagkväll med en äkta lyxmiddag? Oavsett vilken dag du lagar denna rätt kan vi garantera att middagsgästerna inte blir besvikna! Vi serverar köttet med ugnsrostad potatis som blir extra festlig av att toppas med karamelliserad lök. Den traditionella rödvinssåsen är utbytt mot en härligt grön spenatsås med grädde och vitlök och vi svänger även ihop en smarrig avokadosallad.

Taggar:
Snabb
Glutenfri
Allergener:
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

4 g

Buljong

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

500 g

Potatis

300 g

Rumpstek

1 st

Vitlöksklyfta

2 st

Lök

100 g

Spenat

1 st

Bladpersilja

100 g

Romansallad

½ st

Avokado

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till kött

½ tsk

Salt till potatis

½ msk

Olja till karamelliserad lök

2 msk

Vatten till karamelliserad lök

½ tsk

Socker till karamelliserad lök

¼ tsk

Salt till karamelliserad lök

½ msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

1 msk

Olja till stekning

Näringsvärden

Energi (kJ)3499 kJ
Energi (kcal)836 kcal
Fett48.5 g
varav mättat21.4 g
Kolhydrater63.7 g
varav socker13.9 g
Protein41.2 g
Salt5 g

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.

Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Karamellisera lök
2

Under tiden, skär hälften av löken i tunna skivor.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelvärme.

Stek skivad lök i 5–6 min, eller tills mjuk.

Rör i vatten, socker och salt. Sjud i 3–5 min, eller tills karamelliserad. Lägg över i en liten skål.

Förbered grönsaker
3

Finhacka resterande lök.

Grovhacka persilja.

Finhacka eller pressa vitlök.

Skölj spenat.

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur den med en sked och skär i tunna skivor.

Ansa och grovhacka sallad.

Blanda sallad, avokado, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.

Stek kött
4

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.

Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer att fortsätta tillagas något under tiden det vilar.

TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.

Laga spenatsås
5

Medan köttet vilar, hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme.

Fräs hackad lök i 2–3 min, tills väldoftande.

Tillsätt vitlök och spenat och fräs i 1–2 min, eller tills spenaten börjar mjukna.

Tillsätt matlagningsgrädde, köttbuljong och skyn från foliepaketet. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen är väldoftande och har tjocknat något.

Krydda med en nypa salt och peppar.

Servera
6

Blanda karamelliserad lök med rostad potatis.

Skiva köttet.

Lägg upp kött, rostad potatis och sallad på tallrikar.

Skeda över spenatsås och garnera med persilja.