Skip to main content
Stekt rumpstek och krämig spenatsås
Stekt rumpstek och krämig spenatsås

Stekt rumpstek och krämig spenatsås

med rostad potatis och karamelliserad lök

4.5
(116)

Har du sparat rumpsteken till helgen? Eller valt att piffa upp en tråkig vardagkväll med en äkta lyxmiddag? Oavsett vilken dag du lagar denna rätt kan vi garantera att middagsgästerna inte blir besvikna! Vi serverar det möra köttet med ugsnrostad potatis som blir extra festlig av att toppas med karamelliserad lök. Den traditionella rödvinssåsen är utbytt mot en härligt grön spenatsås med grädde, vitlök och schalottenlök.

Taggar:
Glutenfri
Snabb
Allergener:
Mjölk

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

4 g

Köttbuljong

1 st

Schalottenlök

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

500 g

Potatis

300 g

Rumpstek

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Rödlök

100 g

Spenat

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till kött

½ tsk

Salt till potatis

½ msk

Olja till karamelliserad lök

½ tsk

Socker till karamelliserad lök

2 msk

Vatten till karamelliserad lök

1 msk

Olja till stekning

Näringsvärden

Energi (kJ)4771 kJ
Energi (kcal)1140 kcal
Fett27.8 g
varav mättat10.9 g
Kolhydrater55.3 g
varav socker11.7 g
Kostfiber5.5 g
Protein39.6 g
Salt3.7 g
Potassium1150 mg
Calcium0.3 mg

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Värm grillen till hög temperatur.

Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.

Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

Karamellisera rödlök
2

Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelvärme.

Stek rödlök i 5–6 min, eller tills mjuk.

Rör i vatten, socker och en nypa salt. Sjud i 3–5 min, eller tills karamelliserad. Lägg över till en liten skål.

Förbered grönsaker
3

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Grovhacka persilja.

Finhacka (eller pressa) vitlök.

Skölj spenat.

Grilla kött
4

Placera köttet på grillen när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid. Grilla i 2–3 min per sida, eller tills tillagat så som du önskar.

Lägg över på en tallrik för att vila.

Laga spenatsås
5

Medan köttet vilar, hetta upp samma stekpanna på medelvärme.

Fräs schalottenlök i 2–3 min.

Tillsätt vitlök och spenat och fräs i 1–2 min, eller tills spenaten börjar mjukna.

Tillsätt matlagningsgrädde, köttbuljong och skyn från foliepaketet. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen är väldoftande och något tjocknad.

Smaka av med salt och peppar.

Servera
6

Blanda karamelliserad rödlök med rostad potatis.

Skär kött i tunna skivor.

Lägg upp kött, rostad potatis och krämig spenatsås på tallrikar.

Garnera med persilja.