En klassisk rumpstek är sällan fel, och verkligen inte när man vill festa till det, även om det är vardag. Vi serverar köttet med vitlökssmör, timjanrostade pommes, citronstekta haricots verts med pinjenötter, krämig bearnaisemajonnäs och färsk persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Bladpersilja
1 st
Citron
50 g
Majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg)
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla spår av: Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
500 g
Potatis
300 g
Rumpstek
1 st
Vitlöksklyfta
30 g
Senap
(Innehåller: Senap)
1 st
Dragon
1 st
Timjan
150 g
Haricots verts
¼ tsk
Salt till kött
½ tsk
Salt till potatis
1 msk
Smör till smör
¼ tsk
Socker till dressing
2 msk
Vatten till haricots verts
Värm ugnen på 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram smör och kött så det blir rumstempererat. Krydda kött med salt.
Plocka timjanblad.
Skär potatis (oskalad) i 1/2 cm tunna pommes och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, timjan, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, tills gyllene och krispiga.
Finhacka persilja (spara några blad till garnering).
Grovhacka dragonblad.
Finhacka eller pressa vitlök.
Halvera citron.
Ansa haricots verts.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Under tiden, blanda smör, en nypa salt, vitlök, persilja och hälften av senapen i en liten skål.
Blanda majonnäs, dragon, resterande senap, socker, en skvätt citronsaft och en nypa salt och peppar i en ny liten skål.
Torka ur stekpannan och hetta upp den på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 2–3 min, eller tills gyllene. Lägg över till en liten skål.
Stek haricots verts med en skvätt citronsaft och vatten i 1–2 min, tills vattnet har avdunstat. Krydda med en nypa salt och peppar, och rör i pinjenötter precis innan servering.
Skär kött i skivor.
Lägg upp pommes, kött och haricots verts på tallrikar.
Toppa kött med en sked vitlökssmör och servera med bearnaisemajonnäs.
Garnera med persiljeblad.