
Pasta pesto är en klassiker när man inte riktigt orkar laga mat. Det här är vad vi skulle kalla version 2.0 – en lite lyxigare variant som smakar helt fantastisk! Vi gör vår egen pesto på mandlar, färska örter, vitlök, riven ost och citrusfrukt och vänder den med spaghetti, stekt lök och zucchini och färsk rucola innan vi toppar med smulad getost.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
½ g
Chiliflakes
1 st
Citrusfrukt
1 st
Zucchini
1 st
Vitlöksklyfta
20 g
Mandlar
(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Råg, Sesam, Spelt, Vete, Korn, Gluten, Havre, Jordnötter)
180 g
Spaghetti
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Senap, Soja)
1 st
Basilika
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
40 g
Rucola
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
100 g
Getost
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Lök
1 st
Bladpersilja
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
1.5 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sås
2 msk
Olja till sås

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Under tiden, riv zucchini grovt.
Skär lök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök och zucchini i 5–6 min, tills mjuka och allt vatten har absorberats från zucchinin.

Halvera citrusfrukt.
Finhacka mandlar, basilika och persilja. Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda örter, mandlar, vitlök, chiliflakes, riven ost, grönsaksbuljong, salt, citrusfruktsaft och olivolja i en liten skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Skölj rucola.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Sänk till medelvärme och vänd ner pasta, sparat pastavatten och pesto i stekpannan.
Vänd ner rucola i pasta precis innan servering.

Lägg upp pasta och lax i djupa tallrikar.
Smula över getost.