Skip to main content
Pesto- och getostspaghetti med extra lax
Pesto- och getostspaghetti med extra lax

Pesto- och getostspaghetti med extra lax

med stekt zucchini och färsk rucola

Pasta pesto är en klassiker när man inte riktigt orkar laga mat. Det här är vad vi skulle kalla version 2.0 – en lite lyxigare variant som smakar helt fantastisk! Vi gör vår egen pesto på mandlar, färska örter, vitlök, riven ost och citrusfrukt och vänder den med spaghetti, stekt lök och zucchini och färsk rucola innan vi toppar med smulad getost.

Taggar:
Snabb
Allergener:
Nötter
Vete
Gluten
Mjölk
Ägg
Selleri
Fisk

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

½ g

Chiliflakes

1 st

Citrusfrukt

1 st

Zucchini

1 st

Vitlöksklyfta

20 g

Mandlar

(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Råg, Sesam, Spelt, Vete, Korn, Gluten, Havre, Jordnötter)

180 g

Spaghetti

(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Senap, Soja)

1 st

Basilika

40 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

40 g

Rucola

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

100 g

Getost

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Lök

1 st

Bladpersilja

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

Ingår inte i din leverans

1.5 dl

Sparat pastavatten

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till sås

2 msk

Olja till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)4771 kJ
Energi (kcal)1140 kcal
Fett64.9 g
varav mättat19.6 g
Kolhydrater78.9 g
varav socker9.3 g
Kostfiber8.5 g
Protein56.6 g
Kolesterol100 mg
Salt2.8 g
Potassium708.2 mg
Calcium22.6 mg
Iron0.5 mg

Instruktioner

Koka pasta
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.

Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.

TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Stek grönsaker
2

Under tiden, riv zucchini grovt.

Skär lök i tunna skivor.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök och zucchini i 5–6 min, tills mjuka och allt vatten har absorberats från zucchinin.

Gör pesto
3

Halvera citrusfrukt.

Finhacka mandlar, basilika och persilja. Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda örter, mandlar, vitlök, chiliflakes, riven ost, grönsaksbuljong, salt, citrusfruktsaft och olivolja i en liten skål.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Stek lax
4

Skölj rucola.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. 

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.

Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt. 

VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Blanda pasta
5

Sänk till medelvärme och vänd ner pasta, sparat pastavatten och pesto i stekpannan.

Vänd ner rucola i pasta precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp pasta och lax i djupa tallrikar.

Smula över getost.