Djupdyk i ett hav av smaker med våra harissakryddade fiskkakor på kolja – en härlig rätt som är både smarrig och lättlagad. Tillsammans med ris, spenatsallad med gurka och korianderyoghurt blir detta en välsmakande middag för de som vill laga fisk på ett nytt sätt.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Långkornigt vitt ris
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Harissakrydda
25 g
Chiafrön
(Kan innehålla Sesam, Nötter, Jordnötter)
1 portionspåse
Koriander
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
1 st
Gurka
30 g
Spenat
20 g
Solroskärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 st
Ägg till fiskkakor
¼ tsk
Salt till fiskkakor
¼ tsk
Salt till dressing
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka fisk och finhacka eller pressa vitlök.
Blanda fisk, vitlök, harissakrydda, ägg, chiafrön, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Låt smeten vila i 5–6 min medan chiafrön sväller.
TIPS: Använd en separat skärbräda när du skär rå fisk.
Finhacka koriander.
Blanda koriander, yoghurt, salt och en nypa peppar i en liten skål. Ställ åt sidan.
Skölj spenat.
Skär gurka i tunna skivor.
Blanda spenat, gurka, solroskärnor, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Använd en sked för att portionera ut smet till fiskkakor direkt i stekpannan (3 per person).
Stek fiskkakor i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: 1) Gör inte biffarna för tunna, det blir svårare att få dem att hänga ihop. 2) Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt och lätt faller isär.
Lägg upp ris och sallad i djupa skålar och toppa med fiskkakor.
Servera med en klick korianderyoghurt.