Tofu har en mild och neutral smak och är därför perfekt att marinera eller krydda precis som man vill. I kvällens recept med inspiration från Indien vänder vi den i en kryddig panering och steker den gyllene innan den får sällskap av en sötsur glaze med smör, soja och aprikoschutney. Vi serverar tofun med kokosris och en indisk kachumbersallad med granatäpple, gurka, tomat och mynta.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
180 g
Tofu
(Innehåller Soja)
1 st
Lime
½ st
Granatäpple
150 g
Jasminris
1 st
Tomat
1 st
Gurka
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
50 g
Aprikoschutney
(Innehåller Senap)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
15 g
Riven kokos
(Kan innehålla Korn, Sesam, Råg, Jordnötter, Vete, Gluten, Nötter, Spelt, Havre)
1 portionspåse
Mynta
4 g
Milda Mahal
½ msk
Smör till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till sallad
¼ tsk
Salt till tofu
1 msk
Mjöl till panering
¼ tsk
Salt till panering
1 msk
Smör till stekning
Hetta upp smör i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs riven kokos i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, grovhacka gurka och tomat.
Finhacka myntablad.
Halvera lime.
Rulla granatäpple mot arbetsytan så kärnorna lossnar. Dela den på mitten, sänk ner halvorna i en skål med vatten och lossa försiktigt kärnorna med händerna. Låt kärnorna sjunka till botten, ta bort det vita hinnorna från ytan och häll av vattnet.
TIPS: Genom att lossa kärnorna under vatten förhindrar du att köket ofrivilligt färgas rosa!
Blanda granatäpple, gurka, tomat, mynta, salt och en skvätt limesaft i en stor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Ställ åt sidan.
Skär tofu i 2 cm stora kuber. Krydda med salt.
Blanda mjöl, salt och Milda Mahal i en djup tallrik.
Vänd tofu i mjölblandningen.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek tofu i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan på en tallrik.
Smält smör i samma panna (torka ur den först) på medelvärme.
Rör ner sojasås och aprikoschutney. Ta av från värme.
Vänd tofu i glazen precis innan servering.
Lägg upp kokosris och kachumbersallad i djupa tallrikar.
Toppa ris med tofu och servera med en klick yoghurt.