Upptäck det brasilianska köket med vår smakrika räkgryta. I denna spännande rätt kombinerar vi stekta räkor med en krämig kokossås, fluffigt ris och majssalsa med salta jordnötter för att skapa en härlig matupplevelse som får smaklökarna att dansa samba.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
½ paket
Krossade tomater, vitlök & lök
1 portionspåse
Koriander
1 g
Chiliflakes
1 st
Lime
150 g
Basmatiris
½ st
Rödlök
1 burk
Majs
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
4 g
Panamat
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till salsa
½ tsk
Salt till sås
¼ tsk
Salt till räkor
½ msk
Smör till sås
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, halvera lime.
Finhacka koriander och rödlök.
Grovhacka jordnötter.
Häll av majs.
Hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme.
Stek majs i 4–5 min, eller tills lätt brynt.
Blanda majs, rödlök, jordnötter, koriander, en skvätt limesaft och salt i en stor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor och krydda med salt.
Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Ställ åt sidan i en skål.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Hetta upp smör i samma stekpanna (torka ur den först) på medelvärme.
Tillsätt Panamat och chiliflakes när smöret har smält. Stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk och salt. Sjud i 3–4 min, tills tjocknat.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp ris och sås i djupa tallrikar.
Toppa med räkor och majs- och jordnötssalsa.