Shepherd's pie är en riktig klassiker i det engelska köket – en rustik och värmande rätt med välbekanta ingredienser. Vi lagar en köttfärssås med rödvinssås, tomatpuré, kycklingbuljong och medelhavskryddor och toppar den med ett krämigt potatismos med ost i en ugnsform. Medan pajen gräddas förbereder vi en fräsch grönsallad med morot och dragon.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Nötfärs
500 g
Bakpotatis
4 g
Medelhavets Pärla
8 g
Vitlöksflörter
1 st
Lök
1 st
Morot
4 g
Kycklingbuljong
60 g
Rödvinssås
(Innehåller: Sulfiter)
½ burk
Tomatpuré
1 portionspåse
Dragon
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
60 g
Salladsmix
3 msk
Mjölk (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Ketchup (steg 3)
1 dl
Vatten (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk], finriven ost och en nypa peppar i kastrullen.
Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, finhacka lök.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek färs, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och lök i 4–5 min, eller tills brynt.
Tillsätt Vitlöksflörter, Medelhavets pärla och tomatpuré [1/2 burk, 2P] till stekpannan. Stek i 30 sek, tills väldoftande.
Rör ner kycklingbuljong, ketchup [1 msk | 2 msk], rödvinssås och vatten [1 dl | 2 dl] och sjud i 2–3 min, tills tjocknat.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Häll över köttfärssås i en ugnsform.
Sprid ut potatismos i ett jämnt lager ovanpå köttfärssåsen.
Grädda i ugnen i 10–15 min, tills gyllene och bubblande.
Under tiden, grovhacka dragon.
Skölj salladsmix.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Blanda salladsmix, dragon, morot, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål precis innan servering.
TIPS: Spara dragon till vuxenportionerna om barnen inte gillar det.
Låt pajen svalna något innan servering.
Lägg upp paj på tallrikar och servera med morotssallad.