Ge den traditionella påsklunchen en modernare twist och ta inspiration från nya rätter som tar dina klassiker till nästa nivå. Vi hjälper dig med nya recept på tillbehör och huvudrätter som passar perfekt till påsklunchen eller påskbrunchen.
Drömmer du om nya påskklassiker till påsklunchen? Lyckligtvis är det bara fantasin som sätter gränser för hur du kan ge dessa välbekanta rätter en twist.
Ägg på nya sätt: Vad sägs om äggmuffins med spenat och bacon som ett läckert tillbehör på den stora påskbuffen? Skulle du sedan få massor av ägg över så kan du hitta gott om inspiration bland våra olika äggrecept! Du hittar mängder av inspiration på klassiska rätter med lax och ägg som kommer ta dina rätter till nästa nivå här. Eller varför inte servera den klassiska. Tro mig, detta år behöver du inte kasta ut varken ägg eller lax efter lunchen.
Under påsken så kommer det äntligen massor av färg i både hem och natur. Påsken kommer lagom till våren och alla färger som plötsligt dyker upp i naturen - från gula påskliljor till pastellfärgade påskägg. Som tur är kan du göra det på många olika sätt och det finns massor av möjligheter. Du kan till exempel använda säsongens alla grönsaker för att sätta färg på påskbordet. Och som tur är kan sparris, rädisor och morötter inte bara dekorera tallriken utan också tillföra krispighet och god smak. Om du gillar att lägga upp dina rätter och servera rätterna direkt på tallrik kan du också använda färska örter eller ätbara blommor för att ge rätterna en ordentlig frisk fläkt. Det kommer garanterat att ge hela påskbordet ett lyft. Med färska ingredienser och lite kreativitet kan påskbordet enkelt förvandlas till en färgsprakande festmåltid.
I Sverige har vi vår ikoniska påskmust som är helt unik i Skandinavien, men norrmännen har även de en hel del traditioner som är unika för dem, som bland annat påsköl och Solo läsken. Barnen i Norge äter dock en annan typ av godis under påsken. Här äter man Kvik Lunsj tursjokolade och apelsin och dricker varm choklad under påsken, medan man gärna åker slalom under påskledigheten.
Gillar du deckare och fjällstugor? Då är en norsk påsk kanske något för dig. I Norge är det en tradition för många familjer att åka på “hytteferie” till fjällen. Några familjer tävlar i “skirenn” och skihop i “hyttegrenda” och andra spelar mer typiska spel som Yatzy och kortlekar.
En norsk påsktradition skiljer sig väldigt mycket från resten av Skandinavien - till exempel med påskkrimi, vilket betyder påsk-deckare. I Norge längtar deckare-entusiaster hela året efter att det ska bli påsk. Då kan man njuta av deckare på TV, radio och till och med på mjölkkartonger. Det kan vara de långa lediga dagarna under påsken som får folk att längta efter en spännande deckare.
I Sverige har vi vår ikoniska påskmust som är helt unik i Skandinavien, men norrmännen har även de en hel del traditioner som är unika för dem, som bland annat påsköl och Solo läsken. Barnen i Norge äter dock en annan typ av godis under påsken. Här äter man Kvik Lunsj tursjokolade och apelsin och dricker varm choklad under påsken, medan man gärna åker slalom under påskledigheten.
Gillar du deckare och fjällstugor? Då är en norsk påsk kanske något för dig. I Norge är det en tradition för många familjer att åka på “hytteferie” till fjällen. Några familjer tävlar i “skirenn” och skihop i “hyttegrenda” och andra spelar mer typiska spel som Yatzy och kortlekar.
En norsk påsktradition skiljer sig väldigt mycket från resten av Skandinavien - till exempel med påskkrimi, vilket betyder påsk-deckare. I Norge längtar deckare-entusiaster hela året efter att det ska bli påsk. Då kan man njuta av deckare på TV, radio och till och med på mjölkkartonger. Det kan vara de långa lediga dagarna under påsken som får folk att längta efter en spännande deckare.
Påsken är också ett perfekt tillfälle att dela några familjefavoriter med dina nära och kära. Finns det någon förrätt, huvudrätt eller efterrätt som har en speciell betydelse? Då är det ett utmärkt tillfälle att introducera dessa favoriter på påskbordet - även om de inte är typiska påskfavoriter.
Det viktigaste med påskbordet är att det är fyllt med mat som smakar gott, så var inte rädd för att laga en mindre Janson än vanligt eller ändra lite på äggen inför detta år.
Du känner säkert igen att ett klassiskt påskbord ofta är fyllt till bredden med alla möjliga rätter. Det är en hektisk tid, speciellt för den som står i köket. Det kan också vara överväldigande för gästerna, för var ska man börja? Och när ska man få chansen att prata med kocken? Om du vill tänka om inför årets påsklunch kan det vara en bra idé att välja ut några favoriter och göra om dem till en 3-rättersmeny. På så sätt kan du ge varje rätt den uppmärksamhet den förtjänar och undvika att överväldiga bordet - och dina gäster - med alltför många alternativ.
Påsken är en tid då många av oss spenderar tid med familjen och bjuder hem vänner. Men tänk på att inte handla alltför mycket så du måste slänga ut stora mängder mat efter denna helg.
Har du mycket rester kvar efter påsklunchen? Släng inte maten, försök att äta upp resterna de kommande dagarna. Servera ägg och tillbehör som kvällssnack och lite tyngre rätter till lunch de följande dagarna.
Skulle det ovillkorligen vara mer mat kvar än ni kan äta upp de närmaste dagarna så dela ut matlådor till dina gäster och se till att alla tar med sig lite var hem.
Påsken är en tid då många av oss spenderar tid med familjen och bjuder hem vänner. Men tänk på att inte handla alltför mycket så du måste slänga ut stora mängder mat efter denna helg.
Har du mycket rester kvar efter påsklunchen? Släng inte maten, försök att äta upp resterna de kommande dagarna. Servera ägg och tillbehör som kvällssnack och lite tyngre rätter till lunch de följande dagarna.
Skulle det ovillkorligen vara mer mat kvar än ni kan äta upp de närmaste dagarna så dela ut matlådor till dina gäster och se till att alla tar med sig lite var hem.