Skip to main content
HelloFreshIconChevronRightSmallMatkasseIconChevronRightSmallPaask Traditioner

Lyft den traditionella påsklunchen till nästa nivå

Denna månad vill vi dela lite inspiration och ge vår tolkning på den efterlängtade påskmiddagen. Denna traditionella middag behöver inte se likadan ut varje år. Med nya tillbehör och rätter kan du skapa lite friska vindar och imponera på släkt och vänner.
Denna månad vill vi dela lite inspiration och ge vår tolkning på den efterlängtade påskmiddagen. Denna traditionella middag behöver inte se likadan ut varje år. Med nya tillbehör och rätter kan du skapa lite friska vindar och imponera på släkt och vänner.

Hämta inspiration till påsklunchen från vår kokbok

Lite annorlunda påskmat till påsklunchen

Lite annorlunda påskmat till påsklunchen

Pynt och massor av färg

Solo och tursjokolade i backarna

I Sverige har vi vår ikoniska påskmust som är helt unik i Skandinavien, men norrmännen har även de en hel del traditioner som är unika för dem, som bland annat påsköl och Solo läsken. Barnen i Norge äter dock en annan typ av godis under påsken. Här äter man Kvik Lunsj tursjokolade och apelsin och dricker varm choklad under påsken, medan man gärna åker slalom under påskledigheten.

Hytteferie och påskmys

Gillar du deckare och fjällstugor? Då är en norsk påsk kanske något för dig. I Norge är det en tradition för många familjer att åka på “hytteferie” till fjällen. Några familjer tävlar i “skirenn” och skihop i “hyttegrenda” och andra spelar mer typiska spel som Yatzy och kortlekar.

Påskkrimi och deckare på mjölkkartonger

En norsk påsktradition skiljer sig väldigt mycket från resten av Skandinavien - till exempel med påskkrimi, vilket betyder påsk-deckare. I Norge längtar deckare-entusiaster hela året efter att det ska bli påsk. Då kan man njuta av deckare på TV, radio och till och med på mjölkkartonger. Det kan vara de långa lediga dagarna under påsken som får folk att längta efter en spännande deckare.

Du sätter själv menyn

Är du lite trött på att fylla påskbordet med samma klassiska rätter år efter år? Om du är i behov av lite förnyelse är det en bra idé att utmana traditionerna. Och vem vet, kanske kan det skapa några helt nya traditioner? Planera till exempel en god italiensk porchetta eller grillat lamm med inspiration från Grekland? Detta kan ge en personlig touch till påskbordet och kanske imponera på dina gäster?

Less is more - även till påsk

3 tips för att undvika mycket matsvinn vid påsklunchen

Köp inte mer mat än du behöver
Påsken är en tid då många av oss spenderar tid med familjen och bjuder hem vänner. Men tänk på att inte handla alltför mycket så du måste slänga ut stora mängder mat efter denna helg.
Servera och ät upp resterna under påsken
Har du mycket rester kvar efter påsklunchen? Släng inte maten, försök att äta upp resterna de kommande dagarna. Servera ägg och tillbehör som kvällssnack och lite tyngre rätter till lunch de följande dagarna.
Dela ut matlådor
Skulle det ovillkorligen vara mer mat kvar än ni kan äta upp de närmaste dagarna så dela ut matlådor till dina gäster och se till att alla tar med sig lite var hem.

FAQs

HelloFresh Logo

En matkasse med recept för alla smaker

Testa en av Sveriges bästa matkassar och laga enkelt goda middagar varje dag
Testa en av Sveriges bästa matkassar och laga enkelt goda middagar varje dag