HelloFreshIconChevronRightSmallMatkasseIconChevronRightSmallPaask Traditioner

Lyft den traditionella påsklunchen till nästa nivå

Denna månad vill vi dela lite inspiration och ge vår tolkning på den efterlängtade påskmiddagen. Denna traditionella middag behöver inte se likadan ut varje år. Med nya tillbehör och rätter kan du skapa lite friska vindar och imponera på släkt och vänner.
Denna månad vill vi dela lite inspiration och ge vår tolkning på den efterlängtade påskmiddagen. Denna traditionella middag behöver inte se likadan ut varje år. Med nya tillbehör och rätter kan du skapa lite friska vindar och imponera på släkt och vänner.

Hämta inspiration till påsklunchen från vår kokbok

Ge den traditionella påsklunchen en modernare twist och ta inspiration från nya rätter som tar dina klassiker till nästa nivå. Vi hjälper dig med nya recept på tillbehör och huvudrätter som passar perfekt till påsklunchen eller påskbrunchen.

Lite annorlunda påskmat till påsklunchen

Lite annorlunda påskmat till påsklunchen

Sätt ny twist på dina rätter

Drömmer du om nya påskklassiker till påsklunchen? Lyckligtvis är det bara fantasin som sätter gränser för hur du kan ge dessa välbekanta rätter en twist.

Ägg på nya sätt: Vad sägs om äggmuffins med spenat och bacon som ett läckert tillbehör på den stora påskbuffen? Skulle du sedan få massor av ägg över så kan du hitta gott om inspiration bland våra olika äggrecept! Du hittar mängder av inspiration på klassiska rätter med lax och ägg som kommer ta dina rätter till nästa nivå här. Eller varför inte servera den klassiska. Tro mig, detta år behöver du inte kasta ut varken ägg eller lax efter lunchen.

Ge lammet en ordentlig twist: Lamm är en klassiker på många påskbord, men det finns oändligt många sätt att piffa upp denna klassiker på. Du kan till exempel göra små, läckra lammsliders som är färdiga att äta men som kan förberedas. Eller varför inte prova vårt himmelskt goda oreganomarinerade lamm? Dra fram grillen och välkomna gästerna till doften av nygrillat lamm med goda örter. Gör som oss och ta inspiration från Grekland och andra länder runt Medelhavet. Njut av smakerna från de färska örterna som är vanligt i de olika köken.
Nya versioner av klassisk sill: Det är friskt vågat att ändra på något så klassiskt som sillen men skulle du vara lite extra modig så kan du ge sillen nytt liv genom att marinera den i limejuice med chili, koriander och rödlök. Det är en nordisk version av ceviche som kan ge en exotisk touch till påskbordet. Eller varför inte köpa andra versioner än de som du vanligtvis serverar men som aldrig äts upp? Testa också på att förbereda din egen sill.

Pynt och massor av färg

Under påsken så kommer det äntligen massor av färg i både hem och natur. Påsken kommer lagom till våren och alla färger som plötsligt dyker upp i naturen - från gula påskliljor till pastellfärgade påskägg. Som tur är kan du göra det på många olika sätt och det finns massor av möjligheter. Du kan till exempel använda säsongens alla grönsaker för att sätta färg på påskbordet. Och som tur är kan sparris, rädisor och morötter inte bara dekorera tallriken utan också tillföra krispighet och god smak. Om du gillar att lägga upp dina rätter och servera rätterna direkt på tallrik kan du också använda färska örter eller ätbara blommor för att ge rätterna en ordentlig frisk fläkt. Det kommer garanterat att ge hela påskbordet ett lyft. Med färska ingredienser och lite kreativitet kan påskbordet enkelt förvandlas till en färgsprakande festmåltid.

Solo och tursjokolade i backarna

I Sverige har vi vår ikoniska påskmust som är helt unik i Skandinavien, men norrmännen har även de en hel del traditioner som är unika för dem, som bland annat påsköl och Solo läsken. Barnen i Norge äter dock en annan typ av godis under påsken. Här äter man Kvik Lunsj tursjokolade och apelsin och dricker varm choklad under påsken, medan man gärna åker slalom under påskledigheten.

Hytteferie och påskmys

Gillar du deckare och fjällstugor? Då är en norsk påsk kanske något för dig. I Norge är det en tradition för många familjer att åka på “hytteferie” till fjällen. Några familjer tävlar i “skirenn” och skihop i “hyttegrenda” och andra spelar mer typiska spel som Yatzy och kortlekar.

Påskkrimi och deckare på mjölkkartonger

En norsk påsktradition skiljer sig väldigt mycket från resten av Skandinavien - till exempel med påskkrimi, vilket betyder påsk-deckare. I Norge längtar deckare-entusiaster hela året efter att det ska bli påsk. Då kan man njuta av deckare på TV, radio och till och med på mjölkkartonger. Det kan vara de långa lediga dagarna under påsken som får folk att längta efter en spännande deckare.

Solo och tursjokolade i backarna

I Sverige har vi vår ikoniska påskmust som är helt unik i Skandinavien, men norrmännen har även de en hel del traditioner som är unika för dem, som bland annat påsköl och Solo läsken. Barnen i Norge äter dock en annan typ av godis under påsken. Här äter man Kvik Lunsj tursjokolade och apelsin och dricker varm choklad under påsken, medan man gärna åker slalom under påskledigheten.

Hytteferie och påskmys

Gillar du deckare och fjällstugor? Då är en norsk påsk kanske något för dig. I Norge är det en tradition för många familjer att åka på “hytteferie” till fjällen. Några familjer tävlar i “skirenn” och skihop i “hyttegrenda” och andra spelar mer typiska spel som Yatzy och kortlekar.

Påskkrimi och deckare på mjölkkartonger

En norsk påsktradition skiljer sig väldigt mycket från resten av Skandinavien - till exempel med påskkrimi, vilket betyder påsk-deckare. I Norge längtar deckare-entusiaster hela året efter att det ska bli påsk. Då kan man njuta av deckare på TV, radio och till och med på mjölkkartonger. Det kan vara de långa lediga dagarna under påsken som får folk att längta efter en spännande deckare.

Du sätter själv menyn

Är du lite trött på att fylla påskbordet med samma klassiska rätter år efter år? Om du är i behov av lite förnyelse är det en bra idé att utmana traditionerna. Och vem vet, kanske kan det skapa några helt nya traditioner? Planera till exempel en god italiensk porchetta eller grillat lamm med inspiration från Grekland? Detta kan ge en personlig touch till påskbordet och kanske imponera på dina gäster?

Påsken är också ett perfekt tillfälle att dela några familjefavoriter med dina nära och kära. Finns det någon förrätt, huvudrätt eller efterrätt som har en speciell betydelse? Då är det ett utmärkt tillfälle att introducera dessa favoriter på påskbordet - även om de inte är typiska påskfavoriter.

Det viktigaste med påskbordet är att det är fyllt med mat som smakar gott, så var inte rädd för att laga en mindre Janson än vanligt eller ändra lite på äggen inför detta år.

Less is more - även till påsk

Du känner säkert igen att ett klassiskt påskbord ofta är fyllt till bredden med alla möjliga rätter. Det är en hektisk tid, speciellt för den som står i köket. Det kan också vara överväldigande för gästerna, för var ska man börja? Och när ska man få chansen att prata med kocken? Om du vill tänka om inför årets påsklunch kan det vara en bra idé att välja ut några favoriter och göra om dem till en 3-rättersmeny. På så sätt kan du ge varje rätt den uppmärksamhet den förtjänar och undvika att överväldiga bordet - och dina gäster - med alltför många alternativ.

3 tips för att undvika mycket matsvinn vid påsklunchen

Köp inte mer mat än du behöver

Påsken är en tid då många av oss spenderar tid med familjen och bjuder hem vänner. Men tänk på att inte handla alltför mycket så du måste slänga ut stora mängder mat efter denna helg.

Servera och ät upp resterna under påsken

Har du mycket rester kvar efter påsklunchen? Släng inte maten, försök att äta upp resterna de kommande dagarna. Servera ägg och tillbehör som kvällssnack och lite tyngre rätter till lunch de följande dagarna.

Dela ut matlådor

Skulle det ovillkorligen vara mer mat kvar än ni kan äta upp de närmaste dagarna så dela ut matlådor till dina gäster och se till att alla tar med sig lite var hem.

Köp inte mer mat än du behöver

Påsken är en tid då många av oss spenderar tid med familjen och bjuder hem vänner. Men tänk på att inte handla alltför mycket så du måste slänga ut stora mängder mat efter denna helg.

Servera och ät upp resterna under påsken

Har du mycket rester kvar efter påsklunchen? Släng inte maten, försök att äta upp resterna de kommande dagarna. Servera ägg och tillbehör som kvällssnack och lite tyngre rätter till lunch de följande dagarna.

Dela ut matlådor

Skulle det ovillkorligen vara mer mat kvar än ni kan äta upp de närmaste dagarna så dela ut matlådor till dina gäster och se till att alla tar med sig lite var hem.

FAQs

HelloFresh Logo

En matkasse med recept för alla smaker

Testa en av Sveriges bästa matkassar och laga enkelt goda middagar varje dag
Testa en av Sveriges bästa matkassar och laga enkelt goda middagar varje dag