Thailändsk köttbullsgryta
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Thailändsk köttbullsgryta

Thailändsk köttbullsgryta

med broccoli och citrongräsris

Ikväll går den kulinariska resan till Thailand, och vi lagar spännande thailändsk köttbullsgryta med en massa gott. Vår gryta innehåller nämligen ugnsbakade köttbullar, morot, broccoli, ingefära, kokosmjölk, currypasta och vitlök. Vi serverar vår fantastiska curry med fräscht citrongräsris.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Jasminris

1 st

Citrongräs

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Lök

½ st

Ingefära

1 st

Morot

250 g

Blandfärs

30 g

Röd currypasta

250 ml

Kokosmjölk

½ g

Chiliflakes

250 g

Broccoli

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 1)

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

1 msk

Vetemjöl (steg 2)

1 st

Ägg (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

1 dl

Vatten (steg 4)

½ msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)1029 kcal
Energi (kJ)4306 kJ
Fett59.8 g
varav mättat35.5 g
Kolhydrater81.1 g
varav socker11.7 g
Protein38.1 g
Salt5.7 g

Köksredskap

Bakplåt
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Koka citrongräsris
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Banka citrongräs lätt med en träslev.

Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.

Fräs citrongräs i 1-2 min.

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.

Plocka bort citrongräs innan servering. 

Rulla köttbullar
2

Finhacka lök.

Blanda blandfärs, ägg [1 st | 2 st], vetemjöl [1 msk | 2 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk], peppar, hälften av löken och currypasta [1 tsk | 2 tsk] i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar - ca 4 per person. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda överst i ugnen i 10 min, eller till de är genomstekta.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten. 

Förbered råvaror
3

Under tiden, riv ingefära [½ st, 2P] och vitök fint. 

Skär morot (oskalad) i tunna skivor diagonalt. 

Skär broccoli i 2 cm stora buketter, och stjälken (skala vid behov) i 1 cm stora bitar.

Koka curry
4

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek morot, broccoli och resterande lök i 3-4 min. Tillsätt ingefära, vitlök och resterande currypasta, och stek i 1 min.

Tillsätt kokosmjölk, vatten [1 dl | 2 dl] och grönsaksbuljong och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], och sjud i 2-3 min. Tillsätt en nypa chili flakes. 

TIPS: Skippa chilin eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Tillsätt köttbullar
5

Tillsätt färdiga köttbullar till curryn och rör så de är täckta med sås.

Servera
6

Lägg upp citrongräsris i skålar och toppa med köttbullscurry.