HelloFreshIconChevronRightSmallMatkasseIconChevronRightSmallSvenskarnas Matvanor

Undersökning avslöjar svenskarnas matvanor

Vad har vi för matvanor egentligen? Det låter som en simpel fråga, men det finns flera olika sätt att äta på. Äter du själv eller med familjen? Framför TV:n eller vid matbordet? Hur är det egentligen med att ha mobilen framme när man äter? Och vad pratar ni om under middagen?
Vad har vi för matvanor egentligen? Det låter som en simpel fråga, men det finns flera olika sätt att äta på. Äter du själv eller med familjen? Framför TV:n eller vid matbordet? Hur är det egentligen med att ha mobilen framme när man äter? Och vad pratar ni om under middagen?

På HelloFresh är vi intresserade av att veta vilka vanor vi egentligen har när det gäller mat samt var vi är lika och annorlunda jämfört med andra länder.

Därför har vi samlat in data från åtta olika länder i Europa för att undersöka vilka matvanor vi har och jämföra svenskarnas vanor med andra länder. Läs vidare för att upptäcka hur vi i Sverige äter jämfört med omvärlden.

Gemenskap kring maten

Gemenskap kring maten

I Sverige samlas vi runt om matbordet

 • Här kan du se vem vi i Sverige oftast äter middag med.
 • De flesta äter med sin partner eller sina barn. På andra plats hittar vi par utan barn.
 • Kvinnor äter i genomsnitt oftare med sina vänner än män. I Unga människor från 16 till 24 år är den åldersgruppen som oftast äter med vänner, medan åldersgruppen 35-44 oftast äter med sina barn.
 • Sverige och Danmark är de två länder där vi oftast äter tillsammans och Belgien är landet där folk oftast äter ensamma.

Äter du tillsammans med familjen?

Då är du en del av majoriteten i Sverige, Danmark och Frankrike. HelloFresh’ undersökning visar nämligen Sverige är ett av de länder där vi oftast äter tillsammans och sällan äter ensamma. Vi äter oftast med våra barn eller vår partner. Svenskar är de som oftast äter middag med barnen jämfört med de andra länderna i undersökningen.

Detta bekräftar något som de flesta förmodligen redan känner till; en stor del av våra sociala interaktioner kretsar kring just matbordet. Vi samlas oftast kring maten och delar med oss av hur vår dag varit och vad vi har för planer. Vid middagen tillsammans med vänner och familj kan vi sitta och njuta av god mat tillsammans och samtidigt vara sociala och känna mer gemenskap.

Samhörigheten är i fokus i våra hem

Samhörigheten är i fokus i våra hem

Vett och etikett vid matbordet

 • Här kan du se hur vi använder mobilen vid matbordet i Sverige.
 • I Sverige lägger vi bort mobilen när vi äter, när vi är tillsammans prioriterar vi att vara närvarande och sociala.
 • Vi pratar gärna om maten, ca. 35% av familjer pratar om maten för att barnen är nyfikna vid bordet och 40% undrar hur maten är lagad när de äter.
 • Barnen lär föräldrarna om nya trender ca. 37% av alla föräldrar upplever att de lär sig om nya trender av sina barn vid matbordet.

Hur ser det ut hos vår granne?

I Danmark har de samma vanor när det gäller mobilen vid matbordet. Sverige och Danmark är faktisk de två länder som tar störst avstånd från mobilen när vi sitter och äter med vår familj.

Här använder vi istället tiden runt matbordet till att prata, skratta och lära oss nya saker om varandra. Så om din familj har stränga regler om att inte ha mobiler vid matbordet kan det kännas bra att veta att detta är helt normalt i Sverige.

Det här pratar vi om middagen

Det här pratar vi om middagen

Middagsbordet öppnar upp för spännande samtalsämnen

 • Den här tabellen visar vilka samtalsämnen vi oftast pratar om runt middagsbordet i Sverige.
 • Oavsett om vi äter med vår partner, våra barn eller med vänner så pratar vi allra helst om maten på bordet, vår familj, våra vänner, skola och jobb.
 • En tredjedel av alla svenskar pratar med sina barn om var maten på bordet kommer ifrån vid matbordet.
 • Sverige och Nederländerna har en sak gemensamt: vi skämtar mest vid matbordet med vår partner och barn, men även med vänner.
För oss är middagstid lika med kvalitetstid och gemenskap

För oss är middagstid lika med kvalitetstid och gemenskap

HelloFresh’ undersökning bekräftar detta genom att visa att vi i Sverige prioriterar vår tid ihop runt matbordet högre än många av våra grannar. När vi äter ihop har vi tid att prata ut om hur dagen har gått, skolan och jobbet och hur våra vänner och familj mår. Oavsett om vi äter med vår partner, familj eller vänner är det alltid lika viktigt att vi kan prata om det som är viktigt i våra liv.

Under middagen är vi bättre på att fokusera och vara närvarande, något som ca. häften av alla som deltagit i undersökningen håller med om. Undersökningen visar även att 70% av svenskar känner att samtalen under middagen får dem att känna mer samhörighet med sina barn. Vi värdesätter varandras sällskap väldigt högt och våra samtal runt middagsbordet är oftast grunden för våra sociala interaktioner i vardagen.

Vill du också ha mer tid att slappna av och känna gemenskapen med din familj under middagen? Då bör du testa HelloFresh’ matkasse. Få mer tid i vardagen för vänner och familj när du slipper planera och handla till middagen. Testa istället att få hem nya spännande recept varje vecka som kan samla familjen runt matbordet. Vår undersökning visar tydliga att 43% av oss gärna pratar om just maten på bordet under middagen, så det är alltid bra att testa nya recept och ingredienser som ni kan prata om runt matbordet.