HelloFreshIconChevronRightSmallMatkasseIconChevronRightSmallBarns Matvanor

Hur påverkar vardagsmaten barns välmående?

Vilken tid på dagen är den viktigaste för ett barn? Timmarna på lekplatsen eller rasten med kompisarna är viktiga för deras sociala utveckling, men den bästa tiden på dagen är oftast när hela familjen samlas runt matbordet. Med en barnvänlig matkasse kan kvällsmaten bli en lek varje dag!
Vilken tid på dagen är den viktigaste för ett barn? Timmarna på lekplatsen eller rasten med kompisarna är viktiga för deras sociala utveckling, men den bästa tiden på dagen är oftast när hela familjen samlas runt matbordet. Med en barnvänlig matkasse kan kvällsmaten bli en lek varje dag!

Här får barnen en chans att berätta om sin dag och höra om vad som pågår i deras syskon och föräldrars liv

Det är även här barnen lär sig mer om mat och tar reda på vad de tycker om att äta. Men hur ser svenska barns matvanor ut egentligen? HelloFresh har genomfört en undersökning som jämför åtta europeiska länder för att se hur våra matvanor ser ut jämfört med våra grannar.

Barnfamiljer som äter tillsammans

<H3> I Sverige äter barnfamiljer tillsammans mer än andra länder</H3>

I Sverige äter barnfamiljer tillsammans mer än andra länder

Familjer som äter ihop med sina barn är den överlägset största gruppen med 25,54%.
De flesta barnfamiljer väljer att äta tillsammans vid matbordet: hela 42% visar undersökningen.
Sociala medier och trender kommer fram på bordet, 47,83% av barnfamiljer pratar om de senaste trenderna och sociala medier när de äter vid middagsbordet.
Jobb och skola avlastas vid matbordet, det är här 42,22% av barnfamiljer pratar om sin dag och laddar upp batterierna inför morgondagen.

Varför är det viktigt att äta ihop med sina barn?

Att ha en nära och öppen relation mellan barn och förälder är alltid den viktigaste grundstenen i ett harmoniskt hem. Visst kan ni stöta på problem och inte komma överens ibland, men en öppen och ärlig kommunikation är oftast den bästa metoden för att ta sig igenom dessa situationer. Relationen mellan barn och föräldrar växer allra mest under just middagen, när man samlas runt matbordet och pratar med varandra över ett mål mat. Barnen uppskattar ju att spendera tid med sin familj, inte bara vid matbordet utan även när ni tar er tid och gör annat roligt tillsammans, som till exempel att laga mat.

Det finns många fördelar med att sitta och äta tillsammans med barnen: Ni får extra kvalitetstid och möjlighet att prata om allt - från läxor och skola till problem barnen kan ha med sina vänner eller fritidssysslor. Att samlas vid middagsbordet ger er även ett härligt och avslappnande avslut på dagen. Om ni hjälps åt med att laga middagen varje dag kan ni spendera massor av tid tillsammans, särskilt om ni även brukar leka, läsa eller spela spel tillsammans på kvällen. För att få ännu mer tid att göra saker tillsammans kan ni även testa en matkasse som levereras med matvaror och recept varje vecka, så att ni slipper lägga tid på att åka och handla.

Investera i gemenskap och kvalitetstid runt matbordet

<H3>Hur umgås vi under kvällsmaten? </H3>

Hur umgås vi under kvällsmaten?

Här kan du se vilka samtalsämnen som oftast kommer fram under middagen

Sverige toppar listan över ett specifikt samtalsämne: vi pratar mest om jobb och skola under middagen. Hela 58% av barnfamiljer gör detta vilket är högst i hela undersökningen

Vi håller oss uppdaterade, endast Frankrike pratar mer om film och TV än svenska barnfamiljer, något som utgör 30% av våra samtal

Vi älskar att skämta, med 35% ligger vi i topp tre över länder som skämtar med sina barn under kvällsmaten
Svenska barn är nyfikna över maten de äter

Svenska barn är nyfikna över maten de äter

Tillsammans med vår granne, Danmark, är vi de två länder som pratar mest om maten på bordet med våra barn. Undersökningen visar att 43% av alla barnfamiljer i Sverige och Danmark pratar om maten de äter under middagen.

Maten spelar även en större roll om barnen är med och lagar maten med sina föräldrar. Något så enkelt som att låta barnen välja vilket recept ni ska laga idag eller låta dem skala morötter till salladen kan göra att hen känner sig delaktig i matlagningen. Undersökningen visar att barnen har ett intresse i maten och genom att låta dem vara med i köket vår ni mer värdefull kvalitetstid ihop som gör otroligt mycket för barnens självförtroende och utveckling i längden.

Hur påverkar den sociala gemenskapen barnens välbefinnande?

<H3>Kvällsmaten för oss alla tillsammans</H3>

Kvällsmaten för oss alla tillsammans

Den här tabellen visar hur middagen gör att vi känner en närmare koppling till våra barn.

Middagssamtalen är guld värda, det håller 38% av svenska barnfamiljer med om.

Vi älskar att höra om varandras dag - 28% ser fram emot att få höra om hur allas dag har varit.

En sak har vi alla gemensamt - våra barn är nyfikna på maten vi äter och hur den framställs.

Spara tid i vardagen och njut av kvalitetstiden istället

HelloFresh’ undersökning visar att många av oss känner att middagssamtalen gör att vi känner att vi är mer involverade i våra barns liv. Det kan vara lugnet eller tryggheten barnen känner vid matbordet som gör att vi kan prata ut om viktiga samtalsämnen eller ha det extra mysigt tillsammans och verkligen känna oss som en familj som uppskattar varandras sällskap. Det är dock ingen tvekan om att middagen är den tiden på dagen då alla kan samlas kring en god måltid som ni har lagat ihop och kan lära er mer om varandra.

Om det är en utmaning att hinna med allt i vardagen kan det vara riktigt praktiskt att slippa gå handla varje dag efter jobbet. Det är oftast allt ansvar och alla ärenden som ska utföras som gör att vi blir stressade och inte lyckas njuta av de små nöjena i vardagen. Om du vill skapa mer fritid på kvällarna kan du testa HelloFresh’ matkasse för att spara tid och äta något gott till middag varje dag. HelloFresh har alltid god mat, färska råvaror och spännande recept.

De vanligaste frågorna om barnfamiljers matvanor

Vad äter kräsna barn?

Oavsett om ditt barn inte vill äta annat än gurka eller köttbullar finns det något som alla barn älskar: att vara delaktiga. Låt ditt barn vara med och välja ut veckans recept i er matkasse från HelloFresh och låt även ditt barn hjälpa till i matlagningen med de enkla receptkorten ni får med.

Vad är barns favoritmat?

Barn kan verkligen vara periodare när det gäller deras favoriträtter. Ibland vill de smaka på allt, ibland är det bara pasta som gäller. Med en matkasse från HelloFresh kan ni varje vecka själva välja mellan många olika recept, så att alla i familjen blir mätta och belåtna efter middagen.

Vilken mat älskar alla barn?

Spagetti och köttfärs är en klassiker bland många andra som oftast går hem hos barnen. I vår familjevänliga matkasse får ni klassiska maträtter, ibland med en liten twist, men alltid med milda smaker så att även de minsta i familjen får en bra middagsupplevelse.
HelloFresh Logo

En matkasse med recept för alla smaker

Testa en av Sveriges bästa matkassar och laga enkelt goda middagar varje dag
Testa en av Sveriges bästa matkassar och laga enkelt goda middagar varje dag