HelloFresh

Så får du dina barn att prova ny mat

Så får du dina barn att prova ny mat

HelloFresh har undersökt varför barnen inte alltid är överförtjusta i ny mat och bjussar samtidigt på några finurliga tips för hur du får de minsta att kasta sig över dina exotiska mästerverk.

HelloFresh har undersökt varför barnen inte alltid är överförtjusta i ny mat och bjussar samtidigt på några finurliga tips för hur du får de minsta att kasta sig över dina exotiska mästerverk.

Svenska barn under 4 år diggar kulinariska äventyr

I Sverige är barn mellan 0-4 år minst kräsna vid matbordet medan ungdomar mellan 10-17 år är svårast att fresta med nya spännande smakkombinationer.

Fisk och grönsaker står inte högt i kurs hos svenska barn

Det är kanske ingen sensation att barn inte hoppar jämfota när de ser en tallrik fullproppad med broccoli och andra gröna vuxen-läckerheter. Föräldrar runt om i vårt avlånga land berättade i vår studie att fisk var en annan typ av mat som ofta blev kvar på tallriken efter middagen.

Det finns tre smaker som svenska föräldrar kämpar extra mycket med att få sina barn att sätta tänderna i: umami, kryddigt och beskt. För yngre barn kan nya smaker ta lite tid att vänja sig vid eftersom deras smakpalett fortfarande håller på att formas och anpassas. Våra resultat visar att den svåraste smaken för barn under 10 år är kryddigt medan barn över 10 år oftast håller sig för skratt när det serveras mat som smakar umami.

Svenska föräldrar introducerar ny mat i sina barns kost var sjätte månad eller oftare

Hur ofta kryddar vi de minstas meny med nya smaker?

Vanligtvis introducerar svenska föräldrar nya smaker på sina barns meny var sjätte månad eller oftare. Speciellt värmlänningarna i Karlstad tycker om att krydda vardagen med nya rätter.

Men vår undersökning visar också att en fjärdedel av svenskarna inte har bjudit sina barn på några överraskningar när det gäller ny mat på över ett år. Och 9% av alla tillfrågade föräldrar svarade att de inte introducerat ny mat i de minstas kulinariska vardag på hela tio år!

Nästan 70% av alla svenska vuxna har uteslutit mat eftersom "de vet att de inte kommer gillar den"

Hur påverkar föräldrars matvanor deras barn? Vi har undersökt vad det är som hindrar vuxna från att experimentera i köket och prova nya rätter - och hur det påverkar de minsta i familjen.

Nästan 40% av föräldrarna erkänner att de någon gång har uteslutit mat eftersom de inte vet hur man lagar den.

Dessutom uppgav 38% av de tillfrågade att hälften av all mat de handlar alltid är den samma, vilket innebär att många barn faktiskt inte har möjligheten att prova ny mat. Om inte föräldrarna vågar prova något nytt, hur ska då deras barn kunna göra det?

När vi frågade föräldrar om vad det är som hindrar dem från att prova nya ingredienser och recept svarade nästan 19% att de inte kände att de behövde prova nya saker. 18% uppgav att den främsta anledningen till att de inte experimenterade i köket var att de ville laga middagar som hela familjen tycker om, medan 17% ansåg att det var en kostnadsfråga.

Så får du dina barn att prova ny mat

Unga föräldrar har ofta knep för att få sina barn att prova nya smaker

Många föräldrar försöker vara kreativa i sina försök att ge sina barn ett smaksinne som sträcker sig längre än Flygande Jakob och lasagne med extra ost.
50% av alla föräldrar mellan 16-24 år uppger att de brukar göra roliga former och figurer av barnens mat för att distrahera dem från det faktum att maten innehåller nya ingredienser. Underskatta inte kraften i humor!
Detta går också hand i hand med tidigare studier som har visat att barn, och då särskilt små barn, är mer benägna att äta frukt och grönsaker som skurits i roliga former.
Så om du har svårt att övertyga de minsta om dina delikatessers storhet - sätt färg på måltiden för att skapa mer engagemang och nyfikenhet. Använd din fantasi, så att barnen kan använda sin.

Involvera barnen i matlagningen för att få dem intresserade

De flesta föräldrarna i vår studie fann att barnen blev mer intresserade av att prova ny mat när det fick vara med och laga den. Det här knepet anammades framförallt av föräldrar mellan 25-34 år.
Sara Hoffgard, som är Culinary Manager hos HelloFresh, kommenterade: "Det kan vara allt från att röra i grytan, knåda deg och hacka grönsaker. Ge dem ingen vass kniv utan en liten skärbräda, en ovass kniv, och några grönsaker som de kan experimentera med. Kom ihåg att anpassa uppgiften efter hur gamla dina barn är".

Att kompromissa med de minsta finsmakarna

Alla föräldrar vet att man Ibland helt enkelt måste kompromissa för att middagen överhuvudtaget ska bli av. Det visar sig att unga föräldrar oftare lockar barnen med belöningar för att de ska prova ny mat (28%).
Men den här taktitken kan också vara problematisk, berättar Sara som är Culinary Manager hos HelloFresh, eftersom det finns en risk att den leder till ett ohälsosamt förhållande till mat: 'Genom att belöna barn för deras matvanor skapar vi ett tankesätt där de måste gå igenom något dåligt (till exempel äta sina grönsaker) för att få något bra (t. ex få efterrätt).

Detta tillvägagångssätt kan få barnen att se maten som något mindre trevligt - något som helt enkelt måste ätas eller genomlidas innan vi unnar oss något gott. På samma sätt blir sötsaker och ohälsosamma godsaker ännu mer önskvärda för ett barn när de används som en belöning - vilket gör dem mindre benägna att prova de hälsosammare alternativen som du har lagt fram. Därför bör du överväga andra alternativ för att få ditt barn att prova ny mat. Om du ändå väljer att använda belöningar kan du flytta fokus från mat och istället locka med en serietidning, en tur till parken eller något annat kul.'

Alla föräldrar vet att man Ibland helt enkelt måste kompromissa för att middagen överhuvudtaget ska bli av. Det visar sig att unga föräldrar oftare lockar barnen med belöningar för att de ska prova ny mat (28%).
Men den här taktitken kan också vara problematisk, berättar Sara som är Culinary Manager hos HelloFresh, eftersom det finns en risk att den leder till ett ohälsosamt förhållande till mat: 'Genom att belöna barn för deras matvanor skapar vi ett tankesätt där de måste gå igenom något dåligt (till exempel äta sina grönsaker) för att få något bra (t. ex få efterrätt).

Detta tillvägagångssätt kan få barnen att se maten som något mindre trevligt - något som helt enkelt måste ätas eller genomlidas innan vi unnar oss något gott. På samma sätt blir sötsaker och ohälsosamma godsaker ännu mer önskvärda för ett barn när de används som en belöning - vilket gör dem mindre benägna att prova de hälsosammare alternativen som du har lagt fram. Därför bör du överväga andra alternativ för att få ditt barn att prova ny mat. Om du ändå väljer att använda belöningar kan du flytta fokus från mat och istället locka med en serietidning, en tur till parken eller något annat kul.'

Några recept som kommer att kittla de minsta smaklökarna i familjen

Köttbullar med potatismos, gräddsås och picklad gurka

Krämig pasta med bacon, purjolök och pangrattato

Krispig kycklingfilé med pommes och rädissallad

Köttbullar med potatismos, gräddsås och picklad gurka

Krämig pasta med bacon, purjolök och pangrattato

Krispig kycklingfilé med pommes och rädissallad

Gör middagen till en barnlek med svindlande goda familjerecept

Få allt du behöver för att laga goda familjemiddagar som kittlar både stora och små smaklökar levererat till din dörr när det passar dig.

Få upp till 565 kr rabatt
Om studien:
All data kommer från en undersökning som involverade 877 svaranden och genomfördes av HelloFresh.
© HelloFresh 2021