topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile

Vietnamese meatballs

med picklade grönsaker och citrongräsris

Här får du ett recept som ger dig ett festligt fyrverkeri av smaker och färger, med inspiration från Vietnam. Vi steker köttbullar som får ett extra twist av att färsen innehåller citrongräs, salladslök och sriracha. Vi serverar våra vietnamesiska köttbullar med fräscht citrongräsris och picklad gurka och morot.

Taggar:
Mjölkfri
Allergener:
Sesam
Soja
Vete
Gluten
Sulfiter
Fisk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

225 g

Nötfärs

150 g

Jasminris

1 st

Citrongräs

25 g

Vegansk sesammajonnäs

(Innehåller Sesam, Soja, Vete, Gluten)

1 st

Vitlöksklyfta

½ st

Kålrabbi, vit

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

15 g

Fisksås

(Innehåller Fisk, Soja)

75 g

Rödkål, förskuren

2 st

Morot

1 st

Salladslök

20 g

Sriracha

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

½ tsk

Socker till inläggning

1 msk

Vatten till inläggning

½ tsk

Salt till köttbullar

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2784 kJ
Energi (kcal)665 kcal
Fett27.9 g
varav mättat10.9 g
Kolhydrater79.6 g
varav socker14.9 g
Protein30.6 g
Salt4.8 g

Instruktioner

Koka citrongräsris
1

Dela citrongräs på mitten och lägg topphalvan åt sidan till steg 3. Banka rothalvan med en träsked. Koka upp en medelstor kastrull medvatten och det mosade citrongräset.

Rör i ris och salt, sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. Ta bort citrongräs innan servering.

TIPS:Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

2

Skala morot och gurka i långa band med en potatisskalare.

Blanda gurka, morot, vitvinsvinäger, socker och en nypa salt i en medelstor skål. Tillsätt vatten tills grönsakerna är täckta i vätska. Ställ åt sidan tills servering, rör om då och då.

Förbered råvaror
3

Skär salladslök i tunna skivor, dela upp de vita och gröna skivorna.

Riv eller pressavitlök fint.

Finhacka topphalvan av citrongräset så fint som möjligt.

Rulla köttbullar
4

Blanda nötfärs, hackat citrongräs, vit salladslök, vitlök, fisksås, sriracha och salt i en medelstor skål.

TIPS: Sriracha är starkt, så använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Rulla färsen till köttbullar (5 per pers) och placera dem på en tallrik.

Stek köttbullar
5

Hetta upp en skvätt olivoljai en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar i 6-8 min, eller tills brynta och genomstekta, vänd då och då.

Blanda sesammajonnäs och en skvätt vatten till lättflytande konsistens i en liten skål. Ställ åt sidan.

Häll av lagen frångrönsakerna (spara lagen) och rör om i ris med en gaffel.

VIKTIGT:Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

6

Lägg upp citrongräsris i skålar.Toppa med picklade grönsaker, rödkål och köttbullar.

Skeda eventuellt över en skedlag eller en skvätt olivolja.

Ringla över sesammajonnäs och garnera med grön salladslök.