Här får du ett recept som ger dig ett festligt fyrverkeri av smaker och färger, med inspiration från Vietnam. Vi steker köttbullar som får ett extra twist av att färsen innehåller citrongräs, salladslök och sriracha. Vi serverar våra vietnamesiska köttbullar med fräscht citrongräsris och picklad gurka och morot.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Nötfärs
150 g
Jasminris
1 st
Citrongräs
25 g
Vegansk sesammajonnäs
(Innehåller Sesam, Soja, Vete, Gluten)
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Kålrabbi, vit
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
15 g
Fisksås
(Innehåller Fisk, Soja)
75 g
Rödkål, förskuren
2 st
Morot
1 st
Salladslök
20 g
Sriracha
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
½ tsk
Salt till köttbullar
Dela citrongräs på mitten och lägg topphalvan åt sidan till steg 3. Banka rothalvan med en träsked. Koka upp en medelstor kastrull medvatten och det mosade citrongräset.
Rör i ris och salt, sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. Ta bort citrongräs innan servering.
TIPS:Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skala morot och gurka i långa band med en potatisskalare.
Blanda gurka, morot, vitvinsvinäger, socker och en nypa salt i en medelstor skål. Tillsätt vatten tills grönsakerna är täckta i vätska. Ställ åt sidan tills servering, rör om då och då.
Skär salladslök i tunna skivor, dela upp de vita och gröna skivorna.
Riv eller pressavitlök fint.
Finhacka topphalvan av citrongräset så fint som möjligt.
Blanda nötfärs, hackat citrongräs, vit salladslök, vitlök, fisksås, sriracha och salt i en medelstor skål.
TIPS: Sriracha är starkt, så använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Rulla färsen till köttbullar (5 per pers) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivoljai en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar i 6-8 min, eller tills brynta och genomstekta, vänd då och då.
Blanda sesammajonnäs och en skvätt vatten till lättflytande konsistens i en liten skål. Ställ åt sidan.
Häll av lagen frångrönsakerna (spara lagen) och rör om i ris med en gaffel.
VIKTIGT:Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Lägg upp citrongräsris i skålar.Toppa med picklade grönsaker, rödkål och köttbullar.
Skeda eventuellt över en skedlag eller en skvätt olivolja.
Ringla över sesammajonnäs och garnera med grön salladslök.