
Lemon-fried saithe
med ugnsrostad sesampotatis och mild aioli
Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på ugnsbakad citronlax, kombinerad med smakkompisar i form av dill, aioli och läckert rostade sesampotatis. Med en klick smör lyfter vi smakerna till höjden och gör kvällens middag till en njutbar upplevelse.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
Ingredienser
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
500 g
Potatis
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Korn, Kamut, Nötter, Havre, Jordnötter, Råg, Spelt, Vete)
1 st
Citron
1 portionspåse
Dill
1 st
Vitlöksklyfta
250 g
Broccoli
40 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
250 g
Sej
(Innehåller Fisk)
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
Ingår inte i din leverans
½ dl
Vatten (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 4)
1 msk
Smör (steg 5)
Köksredskap
Instruktioner

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och strö över sesamfrön, salt* och peppar*. Vänd potatisen och rosta den i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene. TIPS: Se till att skära potatisen i jämna bitar så att de blir jämnt tillagade.

Finhacka (eller pressa) vitlök. Grovhacka dill. Riv citronzest och halvera citronen. Skär ena halvan i tunna skivor. Blanda vatten* (se ingredienslistan), grönsaksbuljong, vitlök, citronzest, en generös skvätt citronjuice och hälften av dillen i en skål.

Dela broccoli i små buketter. Placera dem på bakplåten med potatisen när den har 15 min kvar av tillagningstiden. Ringla över lite olivolja* och krydda med en nypa salt* och peppar*. Sätt in plåten i ugnen igen. TIPS: Använd en separat plåt för broccolin om det inte finns plats på plåten med potatis.

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme när grönsakerna har 10 min kvar av tillagningstiden. Stek laxen med skinnet neråt i 3-4 min. Vänd sedan laxen.

Häll i buljongen samt en klick smör*. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt. VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Fördela sesampotatis, broccoli och lax mellan era tallrikar. Skeda över citronbuljong över laxen. Garnera den med citronskivor och resterade dill. Servera aioli vid sidan av.

Upptäck liknande recept
