
Italiensk räkrisotto
med ugnsrostade körsbärstomater och basilika
Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
Ingredienser
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Vitlöksklyfta
150 g
Risottoris
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
125 g
Körsbärstomater
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
1 st
Citron
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 portionspåse
Basilika
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Lök
Ingår inte i din leverans
1 msk
Smör (steg 1)
6 dl
Vatten (steg 2)
1 tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Smör (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Köksredskap
Instruktioner

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Finhacka schalottenlök. Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en skvätt olivolja* och smör* [1 msk | 2 msk] i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Fräs schalottenlök och hälften av vitlöken i 2-3 min. Tillsätt risottoris, blanda väl och fräs tills riset är lätt genomskinligt, 1-2 min.

Tillsätt vatten* [5 dl | 10 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong till stekpannan. Koka upp, och ta sen av från värme. För över risotto försiktigt till en ugnsform. Täck med folie och baka tills vätskan är absorberad och riset är ‘al dente’, 18-22 min. TIPS: 'Al dente' betyder att riset är genomkokt, men fortfarande har tuggmotstånd.

Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja* och en nypa socker*, salt* och peppar*. Tillaga körsbärstomater i ugnen när det återstår 15 min av risottons tillagningstid.

Skär chili [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Grovhacka basilika. Dela citron i klyftor. Skölj spenat. Hetta upp en skvätt olivolja* i samma stekpanna när det återstår 5 min av risottons tillagningstid. Stek räkor, chili och resterande vitlök i 1-2 min på varje sida. Krydda med en nypa salt* och peppar* VIKTIGT: Räkorna är färdiglagade när köttet är vitt och ytan är ogenomskinlig.

Ta ut risotto från ugnen och rör i spenat, en generös skvätt citronjuice, hälften av riven hårdost, smör* [1 msk | 2 msk] och 3/4 av basilikan. Smaka av med salt* och peppar*. Vänd försiktigt i hälften av körsbärstomaterna i risotton, och tillsätt sedan lite vatten* om den känns torr. TIPS: Det är viktigt att krydda, så smaksätt med salt och peppar och smaka igen.

Lägg upp risotto i skålar och toppa med räkor, resterande körsbärstomater, basilika och ost. Servera med citronklyftor.