topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Italiensk räkrisotto

Italiensk räkrisotto

med ugnsrostade körsbärstomater och basilika

Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka!

Taggar:
Under 650 kcal
Klimatsmart
Klimatsmart
Allergener:
Sulfiter
Kräftdjur
Selleri
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

1 st

Vitlöksklyfta

150 g

Risottoris

150 g

Räkor

(Innehåller Kräftdjur)

125 g

Körsbärstomater

60 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

1 st

Citron

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1 portionspåse

Basilika

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

4 g

Vitlöksflörter

1 st

Lök

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 1)

6 dl

Vatten (steg 2)

1 tsk

Socker (steg 3)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2389 kJ
Energi (kcal)571 kcal
Fett19.7 g
varav mättat12.1 g
Kolhydrater69.5 g
varav socker8.4 g
Protein23.2 g
Salt3.3 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Förbered risotto
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Finhacka schalottenlök. Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en skvätt olivolja* och smör* [1 msk | 2 msk] i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Fräs schalottenlök och hälften av vitlöken i 2-3 min. Tillsätt risottoris, blanda väl och fräs tills riset är lätt genomskinligt, 1-2 min.

Baka risotto
2

Tillsätt vatten* [5 dl | 10 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong till stekpannan. Koka upp, och ta sen av från värme. För över risotto försiktigt till en ugnsform. Täck med folie och baka tills vätskan är absorberad och riset är ‘al dente’, 18-22 min. TIPS: 'Al dente' betyder att riset är genomkokt, men fortfarande har tuggmotstånd.

Baka körsbärstomater
3

Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja* och en nypa socker*, salt* och peppar*. Tillaga körsbärstomater i ugnen när det återstår 15 min av risottons tillagningstid.

Stek räkor
4

Skär chili [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Grovhacka basilika. Dela citron i klyftor. Skölj spenat. Hetta upp en skvätt olivolja* i samma stekpanna när det återstår 5 min av risottons tillagningstid. Stek räkor, chili och resterande vitlök i 1-2 min på varje sida. Krydda med en nypa salt* och peppar* VIKTIGT: Räkorna är färdiglagade när köttet är vitt och ytan är ogenomskinlig.

Blanda risotto
5

Ta ut risotto från ugnen och rör i spenat, en generös skvätt citronjuice, hälften av riven hårdost, smör* [1 msk | 2 msk] och 3/4 av basilikan. Smaka av med salt* och peppar*. Vänd försiktigt i hälften av körsbärstomaterna i risotton, och tillsätt sedan lite vatten* om den känns torr. TIPS: Det är viktigt att krydda, så smaksätt med salt och peppar och smaka igen.

Servera
6

Lägg upp risotto i skålar och toppa med räkor, resterande körsbärstomater, basilika och ost. Servera med citronklyftor.