Pannbiff med stekt lök är en svensk husmansklassiker. I kväll lagar vi denna populära rätt med en fransk twist. Vi serverar våra biffar med gyllenrostade pommes och toppar dem med karamelliserad lök. Salladen blir extra lyxig med päron, rostade valnötter och snabbsyltad schalottenlök och pricken över i blir en klick krämig aioli med färsk dragon.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
225 g
Nötfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Lök
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
80 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
1 portionspåse
Dragon
60 g
Salladsmix
½ st
Citron
1 st
Schalottenlök
20 g
Valnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
1 st
Päron
½ tsk
Salt (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 3)
2 msk
Vatten (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 3)
1 st
Ägg (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Pressa citronsaft i en liten skål. Blanda med socker [1/2 tsk | 1 tsk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Vänd schalottenlök i lagen och ställ åt sidan.
Häll av lag innan servering.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Grovhacka valnötter.
Rosta valnötter i 3–4 min, eller tills gyllene och väldoftande. Ställ åt sidan i en liten skål.
Skär lök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i samma stekpanna på medelvärme. Stek lök i 5–6 min, tills mjuk.
Tillsätt balsamvinäger, vatten [2 msk | 4 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Rör om och koka i 3–5 min, eller tills karamelliserad.
Under tiden, blanda nötfärs, ägg [1 st | 2 st], ströbröd och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Forma färsen till biffar (1 per person) med fuktiga händer.
Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme. Stek biffar i 4–5 min per sida, eller tills precis genomstekta.
VIKTIGT: Biffarna är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Finhacka dragon.
Blanda dragon och aioli i en liten skål.
Skölj salladsmix.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Blanda päron, salladsmix, syltad schalottenlök, valnötter, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor skål.
Lägg upp pommes, sallad och biffar på tallrikar.
Toppa biffar med karamelliserad lök.
Servera med en klick dragonailoi.