Fransk pannbiff och karamelliserad lök
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Fransk pannbiff och karamelliserad lök

Fransk pannbiff och karamelliserad lök

med schalottenlöksallad och dragonaioli

Pannbiff med stekt lök är en svensk husmansklassiker. I kväll lagar vi denna populära rätt med en fransk twist. Vi serverar våra biffar med gyllenrostade pommes och toppar dem med karamelliserad lök. Salladen blir extra lyxig med päron, rostade valnötter och snabbsyltad schalottenlök och pricken över i blir en klick krämig aioli med färsk dragon.

Allergener:
Gluten
Vete
Sulfiter
Ägg
Senap
Nötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Potatis

225 g

Nötfärs

25 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

1 st

Lök

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

80 g

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

1 portionspåse

Dragon

60 g

Salladsmix

½ st

Citron

1 st

Schalottenlök

20 g

Valnötter

(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)

1 st

Päron

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

½ tsk

Socker (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 3)

2 msk

Vatten (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 3)

½ tsk

Socker (steg 3)

1 st

Ägg (steg 4)

½ tsk

Salt (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 5)

1 msk

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4203 kJ
Energi (kcal)1005 kcal
Fett66.2 g
varav mättat15.2 g
Kolhydrater74.1 g
varav socker15.9 g
Protein35.6 g
Salt5.6 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Rosta pommes
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.

Sylta schalottenlök
2

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Pressa citronsaft i en liten skål. Blanda med socker [1/2 tsk | 1 tsk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Vänd schalottenlök i lagen och ställ åt sidan.

Häll av lag innan servering.

Karamellisera lök
3

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Grovhacka valnötter.

Rosta valnötter i 3–4 min, eller tills gyllene och väldoftande. Ställ åt sidan i en liten skål.

Skär lök i tunna skivor.

Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i samma stekpanna på medelvärme. Stek lök i 5–6 min, tills mjuk.

Tillsätt balsamvinäger, vatten [2 msk | 4 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Rör om och koka i 3–5 min, eller tills karamelliserad.

 

Stek biffar
4

Under tiden, blanda nötfärs, ägg [1 st | 2 st], ströbröd och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.

Forma färsen till biffar (1 per person) med fuktiga händer.

Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme. Stek biffar i 4–5 min per sida, eller tills precis genomstekta.

VIKTIGT: Biffarna är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Blanda sallad
5

Finhacka dragon.

Blanda dragon och aioli i en liten skål.

Skölj salladsmix.

Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.

Blanda päron, salladsmix, syltad schalottenlök, valnötter, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor skål.

Servera
6

Lägg upp pommes, sallad och biffar på tallrikar.

Toppa biffar med karamelliserad lök.

Servera med en klick dragonailoi.