Dansk ”millionbøf”-gryta på nötfärs
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Dansk ”millionbøf”-gryta på nötfärs

Dansk ”millionbøf”-gryta på nötfärs

med palsternacksmos och rödbetsrelish

Millionbøf är en känd familjerätt och en favorit bland många barn och vuxna i Danmark. Vår variant innehåller nötfärs, morot, lök och massor av underbara kryddor. Vi serverar vår ”millionbøf”-gryta med krämigt palsternacksmos och en spännande rödbetsrelish med rödlök och balsamvinäger.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Ägg
Sulfiter
Vete
Soja
Gluten

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Bakpotatis

1 st

Rödbeta

225 g

Nötfärs

1 st

Rödlök

1 st

Morot

½ burk

Tomatpuré

4 g

Mamas Favorit

(Innehåller Ägg)

1 portionspåse

Bladpersilja

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

25 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

4 g

Kycklingbuljong

4 g

Rökt paprikapulver

1 st

Palsternacka

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

½ dl

Vatten (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 2)

2 tsk

Socker (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 4)

½ msk

Vetemjöl (steg 5)

½ tsk

Salt (steg 5)

2 dl

Vatten (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2989 kJ
Energi (kcal)714 kcal
Fett30.7 g
varav mättat12.2 g
Kolhydrater85.9 g
varav socker28.3 g
Protein34 g
Salt6.9 g

Köksredskap

Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Koka potatis och palsternacka
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.

Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet, och mosa potatis och palsternacka tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.  

Gör rödbetsrelish
2

Under tiden, skär rödlök i tunna skivor. Riv rödbeta (oskalad).

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Stek hälften av rödlök med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i 3–4 min, eller tills mjuk.

Tillsätt rödbeta, balsamvinäger, socker [2 tsk | 4 tsk] och en nypa salt och stek i 2–3 min, tills mjuk.Tillsätt vatten [1/2 dl | 1 dl] och sjud i ytterligare 5–6 min, eller tills reducerat. Krydda med salt och peppar och överför till en skål.

Förbered råvaror
3

Under tiden, riv morot (oskalad) grovt.

Plocka persiljeblad.

Stek färs
4

Torka ur stekpannan och hetta upp den igen med olivolja [1/2 msk | 1 msk] på medelhög värme.

Stek nötfärs och resterande rödlök i 4–5 min, eller tills brynt.

Rör i morot, Mamas favorit, rökt paprikapulver, sojasås och tomatpuré [1/2 paket, 2P].

Sjud i ytterligare 2–3 min, tills morot har mjuknat något.

Laga sås
5

Medan färsen steks, vispa ihop vatten [2 dl |4 dl], kycklingbuljong, salt [1/2 tsk |1 tsk] och mjöl [1/2 msk | 1 msk] i en behållare, tills klumpfritt.

Rör i mixen i stekpannan och sjud i 5–6 min, tills tjocknat.

Smaka av med salt och peppar.

VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.

Servera
6

Lägg upp potatis- och palsternacksmos på tallrikar.

Toppa med ”millionbøf”-gryta och persiljeblad.

Servera med rödbetsrelish.