Millionbøf är en känd familjerätt och en favorit bland många barn och vuxna i Danmark. Vår variant innehåller nötfärs, morot, lök och massor av underbara kryddor. Vi serverar vår ”millionbøf”-gryta med krämigt palsternacksmos och en spännande rödbetsrelish med rödlök och balsamvinäger.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
1 st
Rödbeta
225 g
Nötfärs
1 st
Rödlök
1 st
Morot
½ burk
Tomatpuré
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
1 portionspåse
Bladpersilja
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
4 g
Kycklingbuljong
4 g
Rökt paprikapulver
1 st
Palsternacka
3 msk
Mjölk (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ dl
Vatten (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
2 tsk
Socker (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 4)
½ msk
Vetemjöl (steg 5)
½ tsk
Salt (steg 5)
2 dl
Vatten (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis och palsternacka tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skär rödlök i tunna skivor. Riv rödbeta (oskalad).
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor stekpanna på medelhög värme.
Stek hälften av rödlök med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i 3–4 min, eller tills mjuk.
Tillsätt rödbeta, balsamvinäger, socker [2 tsk | 4 tsk] och en nypa salt och stek i 2–3 min, tills mjuk.
Tillsätt vatten [1/2 dl | 1 dl] och sjud i ytterligare 5–6 min, eller tills reducerat. Krydda med salt och peppar och överför till en skål.
Under tiden, riv morot (oskalad) grovt.
Plocka persiljeblad.
Skölj ur och torka av stekpannan och hetta upp den igen med olivolja [1/2 msk | 1 msk] på medelhög värme.
Stek nötfärs och resterande rödlök i 4–5 min, eller tills brynt.
Rör i morot, Mamas favorit, rökt paprikapulver, sojasås och tomatpuré [1/2 paket, 2P].
Sjud i ytterligare 2–3 min, tills morot har mjuknat något.
Medan färsen steks, vispa ihop vatten [2 dl |4 dl], kycklingbuljong, salt [1/2 tsk |1 tsk] och mjöl [1/2 msk | 1 msk] i en behållare, tills klumpfritt.
Rör i mixen i stekpannan och sjud i 5–6 min, tills tjocknat.
Smaka av med salt och peppar.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Lägg upp potatis- och palsternacksmos på tallrikar.
Toppa med ”millionbøf”-gryta och persiljeblad.
Servera med rödbetsrelish.