Vegetarisk pastagratäng
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vegetarisk pastagratäng

Vegetarisk pastagratäng

med röda linser och zucchinisallad

Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.

I kväll bjuder vi på en vegetarisk variant av den klassiska lasagnen, nämligen pastagratäng med linser. De röda linserna får sällskap av lök, krossade tomater, medelhavskryddor och en krämig bechamelsås och ugnsbakas under ett härligt osttäcke. Som tillbehör serverar vi en lätt sallad med zucchini och basilika.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Vete
Gluten
Mjölk
Ägg
Selleri
Soja

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid40 minuter
20 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 paket

Rigatoni

(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Soja)

1 st

Lök

100 g

Röda linser

(Kan innehålla Gluten)

50 g

Riven gouda

(Innehåller Mjölk)

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

12.5 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

½ st

Zucchini

1 portionspåse

Basilika

1 st

Morot

1 paket

Krossade tomater, vitlök & lök

4 g

Mamas Favorit

(Innehåller Ägg)

Ingår inte i din leverans

2 dl

Vatten (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 2)

1 msk

Smör (steg 4)

1 msk

Vetemjöl (steg 4)

10 msk

Mjölk (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

½ msk

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4113 kJ
Energi (kcal)983 kcal
Fett34.4 g
varav mättat15.4 g
Kolhydrater119.3 g
varav socker23.5 g
Protein42.2 g
Salt6.3 g

Köksredskap

Ugnsform
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Finhacka lök.

Riv morot (oskalad) grovt.

Skölj linser.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Laga linssås
2

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor kastrull på medelhög värme.

Stek lök och morot i 2–3 min, eller tills gyllene.

Tillsätt krossade tomater, vatten [2 dl | 4 dl], linser, grönsaksbuljong, sojasås [1/2 paket, 2P], Mamas Favorit, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.

Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 15–20 min, eller tills linserna är mjuka.

Koka pasta
3

Under tiden, koka pasta i 5–7 min.

Häll av vatten och häll pasta i en ugnsform.

TIPS: Pasta lagas färdigt i steg 5.

Laga bechamelsås
4

Smält smör [1 msk | 2 msk] på medelvärme i kastrullen som användes till pastan.

Tillsätt mjöl [1 msk | 2 msk] och rör tills en pasta har formats.

Tillsätt mjölk [2 dl | 4 dl] lite i taget och vispa i 3–4 min, eller tills såsen tjocknar.

Tillsätt finriven ost, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar och rör om tills osten smälter.

Ugnsbaka gratäng
5

Rör ner linssås i ugnsformen med pasta. Täck med bechamelsås och toppa med gouda. Ugnsbaka i 10–12 min, eller tills osten har fått färg och pastan är mjuk.

Under tiden, skala zucchini [1/2 st, 2P] i långa band med en potatisskalare.

Plocka basilikablad.

Blanda zucchini, basilika, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Servera
6

Lägg upp gratäng på tallrikar och servera med zucchinisallad.