Tikka Masala är en färdig kryddblandning som används i olika indiska maträtter. Ikväll har vi valt att det är lax som ska ha huvudrollen, och den får lov att sjuda i en ljuvlig tikka masala-sås med curry, ingefära, grädde och lime. Vi serverar den värmande grytan med fluffigt vitlöksris och en krispig gurk- och myntasallad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
1 st
Lök
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
½ burk
Tomatpuré
2 st
Vitlöksklyfta
4 g
Milda Mahal
30 g
Tikka masala
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
150 g
Basmatiris
1 st
Gurka
½ st
Lime
1 portionspåse
Mynta
2 st
Morot
10 g
Ingefärspasta
3 dl
Vatten (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Smör (steg 3)
2 dl
Vatten (steg 3)
1 tsk
Socker (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Finhacka lök och morot (oskalad).
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs hälften av vitlöken i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, hetta upp smör [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök och morot med en nypa salt i 5–6 min, eller tills mjuka.
Rör i ingefärspasta, resterande vitlök, Milda Mahal och tikka masala och stek i ytterligare 2 min.
Rör i grönsaksbuljong, vatten [2 dl | 4 dl] och tomatpuré, och sjud under lock i 10 min.
Under tiden, ta bort skinn från lax och grovhacka köttet på en separat skärbräda.
Rör i lax, matlagningsgrädde, limesaft [1 msk I 2 msk], salt [1/2 tsk I 1 tsk] och socker [1 tsk I 2 tsk] i stekpannan med sås.
Sjud i 5–6 min, eller tills laxen är genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Medan laxen sjuder, finhacka gurka och myntablad.
Blanda gurka, mynta, en skvätt limesaft, olivolja [1/2 msk I 1 msk] och salt [1/4 tsk I 1/2 tsk] i en medelstor skål.
Lägg upp vitlöksris och tikka masala-lax i skålar.
Garnera med gurksallad.