Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

med champinjoner, spenat- och äppelsallad

Barnvänlig

När Renato Gualandi började jobba som springpojke åt en av Bolognas högst ansedda slaktare i början av 1900-talet lades grunden till en rätt som kommit att bli en svensk barnklassiker. Det här är vår version av detta magiskt goda men ändå enkla recept. Fullproppad med samma råvaror som gör carbonara så god - spetsad med honung, äpple och spenat.

Allergener:mjölkglutensojasulfiteräggselleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid25 minuter
SvårighetsgradNivå 2
Ingredienser
Antal portioner
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner

140 g

Bacon

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Pecorino Romano ost

(Innehållermjölk)

250 g

Spaghetti

(Innehållergluten, soja)

1 påse

Spenat

200 g

Champinjoner

1 påse

Bladpersilja

250 ml

Matlagningsgrädde

(Innehållermjölk)

1 st

Äpple

½ paket

Honung

15 ml

Balsamvinäger

(Innehållersulfiter)

½ paket

Vitvinsvinäger

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

Ingår inte i din leverans

1 st

Ägg*

(Innehållerägg)

1 tsk

Olivolja*

1 l

Vatten*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
Energi (kJ)4615 kJ
Energi (kcal)1103 kcal
Fett54 g
varav mättat24 g
Kolhydrater110 g
varav socker21 g
Kostfiber8 g
Protein39 g
Salt3 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten.

Finhacka vitlök och persiljablad. Skiva äpple och skogschampinjoner tunt.

Dela bacon i 1 cm breda bitar på en separat skärbräda.

Blanda balsamvinäger, honung [1/2 paket, 2 pers], olivolja , en nypa salt och peppar*till en dressing.

Lägg äppelskivorna och hälften av spenaten i en skål. Häll över dressingen och blanda ordentligt.

2

Riv pecorino. Separera äggula och äggvita.

Blanda äggula, matlagningsgrädde, pecorino, grönsaksbuljongoch en nypa peppar* i en skål. Vispa med en gaffel och sätt åt sidan.

TIPS: Såsen blir tjockare och rikare när du bara använder äggulan. Äggvitan kan du spara till morgonens omelett.

3

Lägg spaghettin i kastrullen med det kokande vattnet. Låt koka i 8-9 min, eller tills ‘al dente’.

Häll av pastan i ett durkslag och häll den sedan tillbaka i kastrullen. Sätt åt sidan med lock.

4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor djup stekpanna på medelhög värme. Stek bacon i 5-6 min.

Tillsätt svamp och stek i ytterligare 5-6 min.

Lägg i vitlök och resterande spenat. Stek tills spenaten sloknat något, ca 1 min.

Sänk till medelvärme. Häll i vitvinsvinäger [1/2 paket, 2 pers] och stek tills den har avdunstat, 1-2 min.

5

Rör försiktigt i spaghettin och såsen i stekpannan. Värm upp under omrörning i ca 2 min. Krydda med en nypa salt och peppar.

TIPS: Om din stekpanna inte är stor nog kan du istället blanda allt i kastrullen.

6

Fördela carbonaran i djupa tallrikar. Strö över persilja och servera med äppelsalladen vid sidan av.