Plantbaserad misoglaserad aubergine
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Plantbaserad misoglaserad aubergine

Plantbaserad misoglaserad aubergine

med citrongräs-ris och frisk sallad

Misopasta består av fermenterade sojabönor och är ett vanligt inslag i det japanska köket. I dagens rätt använder vi den för att ta vår ugnsbakade aubergine till nya höjder, tillsammans med soja, sweet chilisås och ketchup. Vi toppar glaserad aubergine med koriander och jordnötter och serverar den med kålsallad med picklad ingefära, citrongräsris och asiatisk majonnäs.

Taggar:
Plantbaserat
Vegetarisk
Mjölkfri
Plantbaserat
Allergener:
Soja
Gluten
Vete
Sesam
Jordnötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Aubergine

150 g

Långkornigt vitt ris

30 g

Misopasta

(Innehåller Soja, Gluten, Vete)

25 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

40 g

Sweet chilisås

150 g

Förskuren spetskål

1 st

Salladslök

50 g

Vegansk asiatisk majonnäs

(Innehåller Gluten, Sesam, Soja, Vete)

½ st

Lime

1 portionspåse

Koriander

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)

1 tsk

Ingefära

1 st

Citrongräs

Ingår inte i din leverans

½ msk

Olivolja (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

3 dl

Vatten (steg 1)

1 msk

Ketchup (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 3)

¼ tsk

Socker (steg 3)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2897 kJ
Energi (kcal)692 kcal
Fett26.7 g
varav mättat3 g
Kolhydrater97.4 g
varav socker20.7 g
Protein14.5 g
Salt6.8 g

Köksredskap

Bakplåt
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Banka citrongräs med en träsked.

Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.

Fräs citrongräs i 1–2 min, eller tills väldoftande.

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp.

Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

2

Blanda sojasås, misopasta, sweet chilisås och ketchup i en liten skål.

Dela aubergine på längden och skär 1 cm djupa skåror i ett x-mönster, utan att skära genom skalet.

Placera aubergine med skårsidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.

Bre en generös mängd misoblandning på varje aubergine.

Ugnsbaka i 20–25 min, tills mjuka.

3

Under tiden, riv ingefära (oskalad) [1/2 st, 2P] fint.

Halvera lime [1/2 st, 2P].

Blanda ingefära [1/2 tsk | 1 tsk], limesaft [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål och ställ åt sidan.

4

Grovhacka koriander och jordnötter.

Skär salladslök i tunna skivor.

5

Rör ned kål och salladslök i skålen med picklad ingefära precis innan servering.

TIPS: Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.

6

Häll en portion ris i en liten skål, tryck ihop och placera upp och ned på en tallrik för att skapa en riskupol. Upprepa för resten av portionerna.

Lägg upp aubergine och kål på tallrikar.

Toppa aubergine med koriander och jordnötter och servera med en klick majonnäs.