Misopasta består av fermenterade sojabönor och är ett vanligt inslag i det japanska köket. I dagens rätt använder vi den för att ta vår ugnsbakade aubergine till nya höjder, tillsammans med soja, sweet chilisås och ketchup. Vi toppar glaserad aubergine med koriander och jordnötter och serverar den med kålsallad med picklad ingefära, citrongräsris och asiatisk majonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Aubergine
150 g
Långkornigt vitt ris
30 g
Misopasta
(Innehåller Soja, Gluten, Vete)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
40 g
Sweet chilisås
150 g
Förskuren spetskål
1 st
Salladslök
50 g
Vegansk asiatisk majonnäs
(Innehåller Gluten, Sesam, Soja, Vete)
½ st
Lime
1 portionspåse
Koriander
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 tsk
Ingefära
1 st
Citrongräs
½ msk
Olivolja (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
1 msk
Ketchup (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Socker (steg 3)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Banka citrongräs med en träsked.
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Fräs citrongräs i 1–2 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp.
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Blanda sojasås, misopasta, sweet chilisås och ketchup i en liten skål.
Dela aubergine på längden och skär 1 cm djupa skåror i ett x-mönster, utan att skära genom skalet.
Placera aubergine med skårsidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
Bre en generös mängd misoblandning på varje aubergine.
Ugnsbaka i 20–25 min, tills mjuka.
Under tiden, riv ingefära (oskalad) [1/2 st, 2P] fint.
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Blanda ingefära [1/2 tsk | 1 tsk], limesaft [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål och ställ åt sidan.
Grovhacka koriander och jordnötter.
Skär salladslök i tunna skivor.
Rör ned kål och salladslök i skålen med picklad ingefära precis innan servering.
TIPS: Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Häll en portion ris i en liten skål, tryck ihop och placera upp och ned på en tallrik för att skapa en riskupol. Upprepa för resten av portionerna.
Lägg upp aubergine och kål på tallrikar.
Toppa aubergine med koriander och jordnötter och servera med en klick majonnäs.