Köttbullar i tomatsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Köttbullar i tomatsås

Köttbullar i tomatsås

med färsk pasta och pinjenötssallad

I kväll serverar vi inget mindre än Lady och Lufsens favorit – pasta med köttbullar i tomatsås. En snabb och enkel middag som går hem hos både stora och små. Vi kokar tagliatelle och toppar den med köttbullar som först brynts och sedan fått koka i en härlig tomatsås med Medelhavsinspirerade kryddor. En sallad med tomat, schalottenlök och rostade pinjenötter blir ett perfekt grönt tillbehör.

Taggar:
Glutenfri
Max 50g kolhydrater
Allergener:
Ägg
Gluten
Vete
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Tagliatelle

(Innehåller Ägg, Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Ägg, Senap)

25 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

250 g

Blandfärs

1 paket

Krossade tomater, vitlök & lök

4 g

Medelhavets Pärla

4 g

Köttbuljong

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

60 g

Salladsmix

125 g

Körsbärstomater

1 st

Schalottenlök

20 g

Pinjenötter

(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)

8 g

Vitlöksflörter

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

1 msk

Olivolja (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

1 st

Ägg (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 3)

1.5 dl

Vatten (steg 3)

½ tsk

Socker (steg 3)

1.5 msk

Smör (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)5087 kJ
Energi (kcal)1216 kcal
Fett67 g
varav mättat25.6 g
Kolhydrater104.8 g
varav socker17.2 g
Protein52.1 g
Salt8.9 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Rosta pinjenötter
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Lägg över i en skål.

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Blanda schalottenlök, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och tillräckligt med vatten för att täcka löken i en liten skål och ställ åt sidan.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.  

Stek köttbullar
2

Blanda blandfärs, ägg [1 st | 2 st], ströbröd, hälften av Medelhavets pärla och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (5 per person) och placera dem på en tallrik.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 3–4 min, eller tills brynta.

Laga sås
3

Tillsätt resterande Medelhavets pärla, Vitlöksflörter, köttbuljong, krossade tomater, salt [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [11/2 dl | 3 dl] och socker [1/2 tsk | 1 tsk] till stekpannan.

Sänk till medellåg värme och sjud i 10–15 min, tills sås har tjocknat och köttbullar är genomstekta.

Rör i smör [11/2 msk | 3 msk] och krydda med en nypa salt och peppar.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Blanda sallad
4

Under tiden, skölj salladsmix.

Halvera körsbärstomater.

Häll av schalottenlök.

Blanda tomater, schalottenlök, pinjenötter, salladsmix, olivolja [1 msk | 2 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål.

Koka pasta
5

Tillsätt pasta till kastrullen med kokande vatten. Koka pasta i 2–3 min, tills ”al dente”.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.

TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Servera
6

Lägg upp pasta i skålar och toppa med köttbullar i tomatsås.

Strö över ost och servera med sallad.