Lax, potatis och dill är en fantastisk kombination som vi aldrig tröttnar på! I dag lagar vi en krämig potatissallad med crème fraiche och dill och serverar den med kallrökt lax – så nära man kan komma sommar på en tallrik. Vi svänger också ihop en härlig sallad med syltad schalottenlök, gurka, rädisor och salladsmix.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
100 g
Kallrökt lax
(Innehåller Fisk)
500 g
Potatis
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
1 st
Gurka
1 portionspåse
Dill
60 g
Salladsmix
½ st
Citron
75 g
Rädisor
1 st
Schalottenlök
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar.
Sätt åt sidan under lock.
Under tiden, skär schalottenlök i tunna skivor.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Blanda salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och citronsaft [1 msk | 2 msk] i en stor skål. Vänd schalottenlök i lagen och ställ åt sidan.
Skär rädisor i tunna skivor.
Skär gurka i tunna, diagonala halvmånar.
Grovhacka dill.
Skölj salladsmix.
Vänd ner gurka, rädisor, salladsmix och olivolja [1 msk | 2 msk] i skålen med syltad schalottenlök.
Rör ner crème fraiche, dill, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i potatis precis innan servering.
Lägg upp potatissallad och sallad i djupa tallrikar.
Toppa med kallrökt lax.