Visste du att panko är den japanska motsvarigheten till ströbröd? Det används ofta till panering av fläskkött i det japanska köket, en metod vi använder oss av i dagens recept. Paneringen ger våra fläskkotletter en underbart gyllene och frasig yta. Vi serverar dem med en limedoftande sallad med sesamfrön och salladslök på en bädd av fluffigt jasminris och toppar med en smakrik hoisinglaze med soja och vitlök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Lime
150 g
Jasminris
25 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
50 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
2 st
Vitlöksklyfta
150 g
Strimlad salladsmix
250 g
Skivad fläskkotlett
10 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
60 g
Hoisinsås
(Innehåller: Sesam, Soja, Gluten, Vete)
1 st
Salladslök
1 st
Gurka
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
2 msk
Mjöl till panering
¼ tsk
Salt till panering
1 st
Ägg till panering
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Socker till sås
2 msk
Vatten till sås
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Blanda vetemjöl, salt och en nypa peppar i en djup tallrik.
Vispa ägg i en ny djup tallrik.
Lägg panko i en tredje djup tallrik.
Vänd kött först i mjöl, sen ägg och till sist panko. Lägg över till en ren tallrik.
TIPS: Om du inte har ägg så kan du använda 2 msk mjölk istället.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
Sätt åt sidan på en tallrik med hushållspapper och krydda med salt.
TIPS: 1) Tillsätt extra olja vid behov så köttet inte fastnar i stekpannan. Stek i omgångar om det inte får plats. 2) Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Skär salladslök i tunna skivor och separera det gröna och det vita.
Grovhacka gurka.
Skär lime i klyftor.
Blanda salladsmix, gurka, vit salladslök, hälften av sesamfröna, en skvätt limesaft och en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Massera sallad med händerna i 30 sek. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, hoisinsås, sojasås, socker och vatten i en liten skål.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp ris och sallad på tallrikar.
Toppa ris med kött och ringla över sås.
Garnera med grön salladslök och resterande sesamfrön.
Servera med resterande limeklyftor.