Italiensk festkyckling och krämig sås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Italiensk festkyckling och krämig sås

Italiensk festkyckling och krämig sås

med krossad pestopotatis och sallad

På med kockhatten, för nu är det dags att svänga ihop en riktig festmåltid! Helstekt kyckling är supergott och känns extra lyxigt, men är lätt som en plätt att laga eftersom den sköter sig själv i ugnen. Vi smaksätter den med BBQ-kryddmix och serverar den med krossad potatis som vi toppar med hemmagjord pesto. Med en smarrig sallad med rucola, körsbärstomater och salladsost och en krämig gräddsås med medelhavskryddor blir den kulinariska upplevelsen komplett.

Allergener:
Ägg
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid50 minuter
40 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

1100 g

Hel kyckling

5 g

BBQ kryddmix

(Innehåller Ägg Kan innehålla Ägg)

½ st

Vitlöksklyfta

300 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

10 g

Kycklingfond

100 g

Soltorkade tomater

4 g

Medelhavets Pärla

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

500 g

Potatis

1 portionspåse

Bladpersilja

1 portionspåse

Basilika

250 g

Körsbärstomater

150 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

70 g

Rucola

20 g

Pinjenötter

(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)

Ingår inte i din leverans

2 msk

Olivolja (steg 1)

1 tsk

Salt (steg 1)

2.5 msk

Olivolja (steg 3)

1 msk

Vatten (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

1 msk

Olivolja (steg 5)

1 dl

Vatten (steg 5)

¾ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)9354 kJ
Energi (kcal)2236 kcal
Fett151.6 g
varav mättat51.4 g
Kolhydrater74.2 g
varav socker23.2 g
Protein142.2 g
Salt10.7 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Rosta kyckling
1

TIPS: Ta ut kycklingen från kylskåpet 30 min innan tillagning.

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft). Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Blanda olivolja [2 msk | 4 msk] och BBQ-kryddmix i en liten skål. Torka kyckling torr med hushållspapper och ringla över BBQ-olja. Krydda med salt [1 tsk | 11/2 tsk] både på ut- och insidan. Placera kyckling på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 20 min.

Sänk ugnsvärmen till 220 °C/200 °C (varmluft) efter 20 min och rosta i ytterligare 25–35 min, eller till genomstekt. Kycklingen är tillagad när skyn är klar vid tillskärning.

TIPS: Låt kyckling vila i 20 min innan servering.

VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.

Koka potatis
2

Koka potatis (oskalad) i 15–18 min, eller tills nästan genomkokta.

Gör pesto
3

Under tiden, finhacka persilja, pinjenötter och basilika.

Finhacka eller pressa vitlök [1/2 klyfta, 2P].

Blanda persilja, pinjenötter, basilika, vitlök, finriven ost, olivolja [21/2 msk | 5 msk], vatten [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om peston är för torr.

TIPS: Ju finare du hackar ingredienserna till peston, desto bättre!

Blanda sallad
4

Halvera körsbärstomater.

Tärna salladsost i 2 cm stora bitar.

Skölj rucola.

Blanda rucola, salladsost, körsbärstomater, olivolja [1 msk | 2 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en skål.

Krossa potatis
5

Häll av vattnet från potatis och placera den på en plåt med bakplåtspapper.

Krossa den lätt med en gaffel och vänd sedan tillsammans med en generös skvätt olivolja och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills gyllene.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek soltorkade tomater i 1–2 min.

Tillsätt Medelhavets Pärla och stek i ytterligare 30 sek. Tillsätt matlagningsgrädde, vatten [1 dl | 2 dl], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och kycklingbuljong. Sjud i 3–4 min, eller tills tjocknat.

Servera
6

Lägg upp kyckling på ett serveringsfat eller en tallrik.

Lägg upp krossad potatis på ett serveringsfat eller en tallrik och toppa med pesto.

Servera med sallad.

Häll upp sås i en såssnipa eller skål.

Ställ fram allt på bordet.