Köttbullar brukar gå hem hos hela familjen, men de behöver inte alltid serveras med potatis och lingonsylt! I kväll smaksätter vi våra köttbullar med färsk ingefära och serverar dem med stekt pak choi, rödlök och sockerärtor i en asiatisk woksås över vitlöksdoftande morotsris. En asiatisk version av en svensk klassiker som garanterat blir en hit hos både stora och små.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Långkornigt vitt ris
225 g
Nötfärs
1 st
Pak choi
75 g
Asiatisk woksås
(Innehåller Gluten, Sulfiter, Vete, Sesam, Soja)
12.5 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Vitlöksklyfta
2 tsk
Ingefära
1 st
Rödlök
1 st
Morot
1 portionspåse
Sockerärtor
½ msk
Olja till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
¼ tsk
Salt till grönsaker
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Riv ingefära (oskalad) fint.
Blanda nötfärs, ströbröd, ägg, ingefära, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Ta en rågad sked färs, forma till en liten köttbulle med fuktiga händer och placera den på en tallrik.
Upprepa med resterande färs (du bör få 4 köttbullar per person).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Ställ åt sidan på en tallrik.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, halvera pak choi.
Riv morot (oskalad) grovt.
Skär rödlök i tunna skivor.
Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Stek pak choi med salt och en nypa peppar i 2 min på varje sida. Ställ åt sidan på en tallrik.
Stek rödlök och sockerärtor i 2–3 min, tills mjuka. Tillsätt asiatisk woksås och en skvätt vatten och sjud under omrörning i 30 sek, tills genomvarmt.
Tillsätt köttbullar och vänd runt.
Rör ner morot i kokt ris.
Lägg upp ris i djupa tallrikar och toppa med pak choi, rödlök, sockerärtor och köttbullar.