I kväll drömmer vi oss bort till Medelhavet och lagar en fantastiskt god gryta med räkor, zucchini, lök, calabresepesto, grädde och vår egen kryddblandning som vi kallar Mamas Favorit. Fluffigt vitlöksdoftande ris och färsk basilika blir perfekta tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Långkornigt vitt ris
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Zucchini
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
30 g
Calabresepesto
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
150 g
Kungsräkor
(Innehåller Kräftdjur)
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Basilika
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Lök
½ msk
Olja till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till räkor
1 dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Grovhacka zucchini och basilikablad.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 4–5 min, eller tills mjuk.
Tillsätt zucchini, Mamas Favorit, Vitlöksflörter och salt och stek i ytterligare 2–3 min, tills zucchinin mjuknar.
Krydda räkor med salt.
Rör ner calabresepesto, räkor, matlagningsgrädde, grönsaksbuljong och vatten i stekpannan. Sjud i 3–4 min, eller tills såsen har tjocknat och räkorna är genomstekta.
Krydda med salt och en nypa peppar.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Rör ner basilika i räkgrytan precis innan servering.
Lägg upp ris och räkgryta i skålar.