Ostgratinerade köttbullar och spaghetti
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ostgratinerade köttbullar och spaghetti

Ostgratinerade köttbullar och spaghetti

med tomat-, basilika- och morotssallad

Pasta och köttbullar är en barnsligt god rätt som uppskattas av både stora och små familjemedlemmar. Här har vi tagit denna klassiker till nästa nivå och gratinerar köttbullarna i tomatsås med ett täcke av riven gouda innan vi serverar dem med perfekt al dente-kokt spaghetti. Men middagen är inte komplett utan något grönt – i kväll serverar vi en basilikadoftande tomat- och morotssallad som smarrigt tillbehör.

Allergener:
Gluten
Vete
Soja
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

225 g

Nötfärs

25 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

1 paket

Spaghetti

(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja)

4 g

Kycklingbuljong

25 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

½ paket

Krossade tomater

1 st

Tomat

1 st

Morot

1 portionspåse

Basilika

50 g

Riven gouda

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

1 st

Ägg (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

½ dl

Vatten (steg 4)

½ tsk

Socker (steg 4)

½ msk

Olivolja (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3514 kJ
Energi (kcal)840 kcal
Fett36.2 g
varav mättat17.1 g
Kolhydrater87.3 g
varav socker13.3 g
Protein47.3 g
Salt6.3 g

Köksredskap

Stekpanna
Ugnsform
Medium Saucepan

Instruktioner

Gör köttbullar
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Blanda nötfärs, ägg [1 st | 2 st], ströbröd och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (5 per person).

Bryn köttbullar
2

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar i 2–3 min, eller tills brynta. Överför till en ugnsform.

Koka pasta
3

Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen. Ringla över en skvätt olivolja.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Laga sås
4

Under toden, hetta upp samma stekpanna på medelvärme.

Tillsätt krossade tomater [1/2 paket, 2P], vatten [1/2 dl | 1 dl], kycklingbuljong, sojasås och socker [1/2 tsk | 1 tsk]. Sjud i 2–3 min, eller tills tjocknat.

Häll sås i ugnsformen med köttbullar. Grädda i 10 min, eller tills köttbullar är genomstekta.

VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.

Blanda sallad
5

Under tiden, skär tomat i 1 cm breda klyftor.

Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.

Grovhacka basilika.

Blanda tomat, morot, basilika, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en medelstor skål.

Ta ut ugnsformen och toppa köttbullar med ost. Grädda i ytterligare 1–2 min, eller tills osten har smält.

Servera
6

Lägg upp pasta i djupa skålar.

Toppa med köttbullar och sås.

Servera med sallad.