HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconBalsamicoglaserad Lax
topBanner
Balsamicoglaserad lax

Balsamicoglaserad lax

med gratinerad potatis och frisk tomatsallad

Härligt recept på balsamicoglaserad sej med ostgratinerad klyftpotatis. När potatisen är i ugnen hinner vi svänga ihop en ljuvlig sallad med tomat, basilika och rucola. Vi toppar vår stekta lax med balsamicoglaze och toppar tallrikarna med pestodressing, som passar perfekt både til lax och till potatis.

Taggar:BarnvänligGlutenfri
Allergener:FiskÄggSulfiterMjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

500 g

Potatis

1 st

Tomat

1 portionspåse

Basilika

1 st

Vitlöksklyfta

250 g

Laxfilé

(InnehållerFisk)

2 g

Mamas Favorit

(InnehållerÄgg)

40 g

Rucola

25 ml

Balsamvinäger

(InnehållerSulfiter)

20 g

Finriven ost

(InnehållerÄgg, Mjölk)

50 g

Krämig pestodressing

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Socker (steg 4)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)667 kcal
Energi (kJ)2792 kJ
Fett36.24 g
varav mättat6.8 g
Kolhydrater52.09 g
varav socker8.8 g
Protein34.84 g
Salt0.8 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft). Skär potatis (oskalad) i klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene.

2

Tärna tomat i 1 cm stora bitar. Skär basilika i tunna skivor. Finhacka eller pressa vitlök. Torka av lax försiktigt med lite hushållspapper, strö över Mamas favorit [1/2 paket, 2P], och krydda den med salt och peppar.

3

Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek lax med skinnsidan ner i 2-3 min. Vänd och stek i ytterligare 3-4 min, eller tills genomstekt. Lägg över till en tallrik och täck över lax för att hålla på värmen. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

4

Skölj rucola. Blanda tomat, basilika och rucola i en skål. Krydda med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja. Torka försiktigt ur stekpannan (som du använde till laxen) och hetta upp den på medelvärme. Tillsätt balsamvinäger och socker [1/2 tsk | 1 tsk] och sjud tills lätt tjocknad, 1-2 min. Ta av från värme.

5

Ta ut plåten när det återstår 3-4 min av potatisens tillagningstid. Strö riven ost och vitlök över potatis, och ringla över lite olivolja. Fortsätt rosta tills ost är gyllene, 3-4 min.

6

Lägg upp klyftpotatis, lax och sallad på tallrikar. Pensla lax med balsamicoglaze, och ringla resterande balsamicoglaze över salladen. Servera med pestodressing.