Aubergine-tikka masala
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Aubergine-tikka masala

Aubergine-tikka masala

med ingefärsris och kålrabbiraita

De flesta förknippar tikka masala med Indien, men visste du att rätten inte ursprungligen kommer därifrån? Den uppstod faktiskt i Storbritannien på 60- eller 70-talet som en mildare verison av klassiska indiska curryrätter för att passa brittiska smaklökar. Precis vem som uppfann den är oklart, men en sak är säkert – den är supergod! I kväll lagar vi en vegetarisk variant med rostad aubergine i en sås med kryddor, kokosmjölk och yoghurt och serverar den med kokt ris och en svalkande gurkraita.

Taggar:
Under 650 kcal
Glutenfri
Vegetarisk
Allergener:
Senap
Ägg
Mjölk
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

5 g

Ginger Ninja

(Innehåller Senap, Ägg)

1 st

Lime

75 g

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

1 st

Vitlöksklyfta

150 g

Basmatiris

½ st

Kålrabbi, vit

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

30 g

Tikka masala

1 st

Tomatpuré

1 st

Lök

90 ml

Kokosmjölk

1 st

Aubergine

4 g

Milda Mahal

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

¼ tsk

Salt till grönsaker

½ msk

Olja till stekning

½ dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sås

¼ tsk

Socker till sås

½ tsk

Salt till dressing

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2348 kJ
Energi (kcal)561 kcal
Fett15 g
varav mättat8.6 g
Kolhydrater93.9 g
varav socker15.7 g
Protein14.4 g
Salt7.4 g

Instruktioner

Koka ris
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.

Rör i ris, hälften av Ginger Ninja och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Rosta aubergine
2

Under tiden, skär aubergine i 2 cm stora bitar.

Placera aubergine på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en generös skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills mjuk och lätt gyllene.

Förbered råvaror
3

Under tiden, skär lök i tunna skivor.

Skär lime i klyftor.

Finhacka eller pressa vitlök.

Grovhacka persiljeblad.

Skala och tärna kålrabbi i 1 cm stora bitar.

Laga sås
4

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök i 2–3 min, tills mjuk.

Tillsätt vitlök, Milda Mahal, resterande Ginger Ninja och grönsaksbuljong och stek ytterligare 1 min.

Tillsätt tomatpuré, tikka masala, vatten, kokosmjölk, salt, socker, en nypa peppar och en skvätt limesaft. Sjud i 2–3 min, tills tjocknat.

Blanda raita
5

Under tiden, blanda kålrabbi, persilja, yoghurt, salt och en skvätt limesaft i en skål.

Rör ner rostad aubergine i curryn precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp ris i djupa tallrikar och toppa med tikka masala och kålrabbiraita.

Servera med resterande limeklyftor.