Larb är en asiatisk rätt där köttfärs steks med kryddor och serveras med olika tillbehör. Vår version ger dig ett festligt fyrverkeri av smaker och färger med inspiration från Vietnam. Vi steker nötfärs, morot, zucchini och schalottenlök och kryddar med ingefära, sojasås och chili. Vi serverar den underbara köttfärsbowlen med ris och krämig asiatisk majonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Nötfärs
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ st
Röd chili
1 st
Schalottenlök
1 st
Morot
1 st
Gurka
1 st
Ingefära
½ st
Zucchini
1 st
Vitlöksklyfta
150 g
Långkornigt vitt ris
50 g
Asiatisk majonnäs
(Innehåller Sesam, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Vete)
½ msk
Olivolja (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 3)
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull med lock på medelhög värme.
Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 51/2 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Riv ingefära (oskalad) fint.
Riv zucchini [1/2 st, 2P] och morot (oskalad) grovt.
Finhacka schalottenlök.
Halvera chili [1/2 st, 2P], kärna ur och skär i tunna skivor.
Tärna gurka i 1 cm stora bitar.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs ingefära [2 msk | 4 msk] och schalottenlök i 1–2 min, tills väldoftande och mjuk.
Tillsätt nötfärs, morot, zucchini, en nypa salt och peppar till stekpannan. Stek i 4–5 min, eller tills brynt.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Tillsätt sojasås och chili till stekpannan, och stek i ytterligare 2 min.
Ta av stekpannan från värmen.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp ris och köttfärs i skålar.
Toppa med hackad gurka och ringla över asiatisk majonnäs.