I kväll blir det en snabblagad vegetarisk bowl med vietnamesiska smaker till middag. Vi steker vegofärs med grönsaker och en mängd härliga kryddor och serverar den i en skål med vitlöksris, mangosalsa och morotsband. Till sist toppar vi med örtmajonnäs, mynta och koriander.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Långkornigt vitt ris
1 st
Lime
1 portionspåse
Mynta & koriander
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ st
Röd chili
180 g
Vegofärs
(Innehåller Gluten, Korn, Soja)
2 st
Vitlöksklyfta
2 tsk
Ingefära
½ st
Kålrabbi, vit
2 st
Morot
½ st
Mango
½ msk
Olja till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Olja till stekning
2 tsk
Socker till sås
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs hälften av vitlöken i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, halvera, kärna ur och finhacka chili.
Skär lime i klyftor.
Skala och riv ingefära fint.
Riv hälften av moroten grovt och skala resten i långa band med en potatisskalare.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegofärs i 1–2 min, eller tills lätt brynt.
Sänk till medelvärme. Tillsätt riven morot, chili, limesaft, resterande vitlök, ingefära, socker, sojasås och vatten till stekpannan. Blanda väl och sjud i 6–8 min, tills tjocknat.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Under tiden, skala och skär mango i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm bitar.
Skala och tärna kålrabbi i 1 cm stora bitar.
Finhacka koriander- och myntablad.
Blanda majonnäs, hälften av örterna, en skvätt vatten, salt och en nypa peppar till en tunnare konsistens i en liten skål.
Blanda kålrabbi, mango och en nypa salt och peppar i en stor skål.
TIPS: Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja till mangosalsan.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med mangosalsa, morotsband och vegofärs.
Ringla över örtmajonnäs och garnera med resterande koriander och mynta.