Superenkla och utsökt goda recept för alla tidpunkter på dagen. Receptkort med 6 steg och portionerade ingredienser för 4 personer ingår. Låt hela familjen vara med och laga mat, för i kväll ska vi fylla grillen med delikatesser. Vi grillar kolja i foliepaket med citron och soltorkade tomater, grillost och krispiga pitabröd. Samtidigt som vi grillar gör vi även tzatziki, blandar en krämig ostdipp med yoghurt och salladsost och bakar potatis kryddad med rosmarin, citron och vitlök. Och till denna grekiskinspirerade måltid gör vi såklart också en grekisk sallad med körsbärstomater, oliver, oregano, salladsost och rödlök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Gurka
300 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
2 st
Vitlöksklyfta
500 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
2 st
Citron
200 g
Grillost
(Innehåller Mjölk)
1000 g
Potatis
1 st
Rosmarin
250 g
Körsbärstomater
70 g
Kalamataoliver
½ st
Rödlök
1 portionspåse
Oregano
4 st
Pitabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
100 g
Soltorkade tomater
150 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
40 g
Solroskärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Socker (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 4)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft). Värm grillen till 200 °C på medelvärme och pensla med lite olivolja.
Halvera citron [1 st].
Riv eller pressa hälften av vitlöken fint.
Grovhacka rosmarin.
Tärna (oskalad) potatis i 2 cm stora bitar och placera på 2 plåtar med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, citronsaft [1 msk], rosmarin, vitlök, salt [1/2 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i 25–35 min, eller tills mjuk.
Under tiden, smula hälften av salladsosten i en medelstor skål
Tillsätt hälften av yoghurten, socker [1/4 tsk], olivolja [1/2 msk], salt [1/4 tsk] och en nypa peppar. Vispa tills slätt, 1–2 min.
Riv eller hacka resterande vitlök fint.
Riv gurka [1 st] grovt och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren kökshandduk.
Blanda gurka, resterande yoghurt, vitlök, salt [1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål.
Skär lök [1/2 st] i tunna skivor.
Halvera körsbärstomater.
Skär resterande gurka i halvmånar.
Finhacka oregano.
Halvera oliver.
Blanda tomat, gurka, oliver, lök, oregano, citronsaft [1 msk], olivolja [1/2 msk], salt [1/2] och peppar i en liten skål. Smula över resterande salladsost.
Skär citron [1 st] i 0,5 cm tunna skivor.
Grovhacka soltorkade tomater.
Torka fisk med hushållspapper, pensla med olivolja och krydda med salt [1/2 tsk] och en nypa peppar.
Gör 4 foliebåtar av 4 bitar folie på 30 x 30 cm. Ringla över olivolja i mitten och toppa med en citronskiva, fisk och soltorkade tomater.
Vik upp sidorna för att göra en båt. Pressa ihop de öppna sidorna, men lämna toppen öppen.
Grilla fisk i 10–12 min, eller tills genomstekt.
Skär grillost på bredden i tunna skivor och pensla med olivolja på båda sidor. Grilla grillost i 2–3 min på varje sida, eller tills gyllene.
Grilla pitabröd i 1–2 min på varje sida, tills gyllene, och skär i 4 trekanter.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt och lätt faller isär.
Lägg upp potatis på en tallrik och toppa med ostdipp.
Lägg upp fisk på en tallrik och toppa med solrosfrön.
Servera med grekisk sallad, grillost, pitabröd och tzatziki.