Grekiskt BBQ-kit | med grillad kolja
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Grekiskt BBQ-kit | med grillad kolja

Grekiskt BBQ-kit | med grillad kolja

4 portioner | och grekisk sallad, tzatziki och pita

Superenkla och utsökt goda recept för alla tidpunkter på dagen. Receptkort med 6 steg och portionerade ingredienser för 4 personer ingår. Låt hela familjen vara med och laga mat, för i kväll ska vi fylla grillen med delikatesser. Vi grillar kolja i foliepaket med citron och soltorkade tomater, grillost och krispiga pitabröd. Samtidigt som vi grillar gör vi även tzatziki, blandar en krämig ostdipp med yoghurt och salladsost och bakar potatis kryddad med rosmarin, citron och vitlök. Och till denna grekiskinspirerade måltid gör vi såklart också en grekisk sallad med körsbärstomater, oliver, oregano, salladsost och rödlök.

Allergener:
Mjölk
Fisk
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid50 minuter
50 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

2 st

Gurka

300 ml

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

2 st

Vitlöksklyfta

500 g

Kolja

(Innehåller Fisk)

2 st

Citron

200 g

Grillost

(Innehåller Mjölk)

1000 g

Potatis

1 st

Rosmarin

250 g

Körsbärstomater

70 g

Kalamataoliver

½ st

Rödlök

1 portionspåse

Oregano

4 st

Pitabröd

(Innehåller Gluten, Vete)

100 g

Soltorkade tomater

150 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

40 g

Solroskärnor

(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

¼ tsk

Socker (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 3)

½ tsk

Salt (steg 3)

½ tsk

Salt (steg 4)

1 msk

Olivolja (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)9214 kJ
Energi (kcal)2202 kcal
Fett98.6 g
varav mättat48.9 g
Kolhydrater199 g
varav socker38.9 g
Protein129.3 g
Salt13.7 g

Köksredskap

Bakplåt
Rivjärn

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft). Värm grillen till 200 °C på medelvärme och pensla med lite olivolja.

Halvera citron [1 st].

Riv eller pressa hälften av vitlöken fint.

Grovhacka rosmarin.

Tärna (oskalad) potatis i 2 cm stora bitar och placera på 2 plåtar med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, citronsaft [1 msk], rosmarin, vitlök, salt [1/2 tsk] och en nypa peppar.

Rosta i 25–35 min, eller tills mjuk.  

Gör tzatziki och ostdipp
2

Under tiden, smula hälften av salladsosten i en medelstor skål

Tillsätt hälften av yoghurten, socker [1/4 tsk], olivolja [1/2 msk], salt [1/4 tsk] och en nypa peppar. Vispa tills slätt, 1–2 min.

Riv eller hacka resterande vitlök fint.

Riv gurka [1 st] grovt och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren kökshandduk. 

Blanda gurka, resterande yoghurt, vitlök, salt [1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål.

Gör grekisk sallad
3

Skär lök [1/2 st] i tunna skivor.

Halvera körsbärstomater.

Skär resterande gurka i halvmånar.

Finhacka oregano.

Halvera oliver.

Blanda tomat, gurka, oliver, lök, oregano, citronsaft [1 msk], olivolja [1/2 msk], salt [1/2] och peppar i en liten skål. Smula över resterande salladsost.

Förbered fisk
4

Skär citron [1 st] i 0,5 cm tunna skivor.

Grovhacka soltorkade tomater.

Torka fisk med hushållspapper, pensla med olivolja och krydda med salt [1/2 tsk] och en nypa peppar.

Gör 4 foliebåtar av 4 bitar folie på 30 x 30 cm. Ringla över olivolja i mitten och toppa med en citronskiva, fisk och soltorkade tomater.

Vik upp sidorna för att göra en båt. Pressa ihop de öppna sidorna, men lämna toppen öppen.

Grilla fisk, ost och pita
5

Grilla fisk i 10–12 min, eller tills genomstekt.

Skär grillost på bredden i tunna skivor och pensla med olivolja på båda sidor. Grilla grillost i 2–3 min på varje sida, eller tills gyllene.

Grilla pitabröd i 1–2 min på varje sida, tills gyllene, och skär i 4 trekanter.

TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt och lätt faller isär.

Servera
6

Lägg upp potatis på en tallrik och toppa med ostdipp.

Lägg upp fisk på en tallrik och toppa med solrosfrön.

Servera med grekisk sallad, grillost, pitabröd och tzatziki.