Trött på att alltid servera kött och potatis när du vill lyxa till det? Då har vi lösningen – en riktigt god pastarätt som passar perfekt som helgmiddag. Vi kokar färsk tagliatelle och vänder den i en krämig gräddsås med stekt zucchini och soltorkade tomater som vi smaksätter med färsk basilika och grönsaksbuljong. Sedan toppar vi med smörstekta räkor som kryddats med chili, vitlök och citron och serverar vår festmåltid med ett grönt inslag i form av rucolasallad med rostade pinjenötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Zucchini
1 st
Citron
½ st
Röd chili
2 st
Vitlöksklyfta
250 g
Kungsräkor
(Innehåller Kräftdjur Kan innehålla Kräftdjur)
50 g
Soltorkade tomater
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
20 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
250 g
Tagliatelle
(Innehåller Ägg, Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Ägg, Senap)
1 portionspåse
Basilika
40 g
Rucola
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till stekning
½ msk
Olja till grönsaker
¼ tsk
Salt till grönsaker
1 dl
Sparat pastavatten
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka eller pressa vitlök.
Kärna ur och finhacka chili.
Halvera citron.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene.
Lägg över till en skål och ställ åt sidan.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt räkor och krydda med en nypa salt. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Tillsätt smör, vitlök, chili och en generös skvätt citronsaft. Stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Ställ åt sidan i en skål täckt med folie.
TIPS: 1) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten. 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Riv zucchini grovt.
Grovhacka soltorkade tomater.
Skölj rucola.
Grovhacka basilikablad.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Stek zucchini, salt och soltorkade tomater i 4–5 min, tills mjuka.
Rör ner grönsaksbuljong och matlagningsgrädde. Sänk till medelvärme.
Under tiden, koka pasta i 2–3 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Häll av resterande vatten.
Vänd ner pasta, basilika och sparat kokvatten i stekpannan.
Blanda rucola, pinjenötter, olivolja och salt i en stor skål precis innan servering.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) Tillsätt en extra skvätt vatten om pastan verkar torr.
Lägg upp pasta i djupa tallrikar.
Toppa med räkor och ringla över smör- och citronsås.
Toppa med rucolasallad.