I kväll går den kulinariska resan till Kina och vi frestar med kung pao-räkor. Vi steker räkor med grönsaker och vänder dem i sweet chilisås, hoisinsås, sojasås och sriracha. Vi serverar vår smarriga middag med fluffigt jasminris och toppar med jordnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Jasminris
1 st
Pak choi
30 g
Hoisinsås
20 g
Saltade jordnötter
25 ml
Sojasås
150 g
Kungsräkor
2 st
Morot
40 g
Sweet chilisås
1 st
Salladslök
10 g
Sriracha
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 dl
Vatten till sås
¼ msk
Mjöl till sås
¼ tsk
Salt till räkor
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till grönsaker
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, blanda vatten och vetemjöl i en skål tills blandningen är klumpfri.
Rör ner sweet chilisås, hoisinsås, sojasås och sriracha och ställ åt sidan.
TIPS: Skippa sriracha om du inte tycker om stark mat.
Krydda räkor med en nypa salt.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek räkor i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Ställ åt sidan på en tallrik.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Skär morot (oskalad) i tunna skivor.
Grovhacka pak choi.
Skär salladslök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna (torka ur den först) på hög värme.
Stek pak choi, morot, salladslök och salt i 2–3 min, eller tills mjuka. Lägg över grönsaker på en tallrik.
Sänk till medelhög värme och tillsätt chilisås till stekpannan. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen börjar tjockna.
Vänd ner räkor och grönsaker i stekpannan och sjud i ytterligare 1–2 min.
Lägg upp ris, grönsaker och räkor på tallrikar.
Toppa med jordnötter.