Våra matkassar
Logga in
HelloFreshIconChevronRightSmallMatkasseIconChevronRightSmallEn Gronare Jul

Receptet för en grönare jul

Receptet för
en grönare jul

Förvandla resterna från julbordet till nya
mästerverk och minska ditt matsvinn.

Förvandla resterna från julbordet till nya
mästerverk och minska ditt matsvinn.

Ladda ner kokbok

Ge dina julrester nytt liv

Det är inte bara julgranen som kastas ut efter jul. Nästan en av fyra svenskar slänger faktiskt mer mat under julen än under resten av året. Fullt ätbar mat som nyss stoltserade på julbordet men nu riskerar att hamna i soptunnan – helt i onödan.

För att hjälpa dig få ut det mesta av din överblivna julmat har vi frågat 1177 svenskar om allt från hur mycket julskinka de får över till vad de längtar efter mest när adventsljusen slocknat och tomten åkt hem till Nordpolen.

Baserat på deras svar har vi skapat 5 förbluffande goda recept som hjälper dig att förvandla dina julrester till nya mästerverk – och minska ditt matsvinn.

Krämig skinkcarbonara med apelsinsallad

Skippade du nyårsresan till Phuket i år och köpte en extra stor julskinka istället? Det hade du inte behövt – hela 60% av svenskarna får julskinka över efter jul. Lyckligtvis är det enkelt att bli av med resterna utan att behöva leva på skinkmackor fram till midsommar – använd dem för att laga vår skinkcarbonara med apelsinsallad!

Italiensk frittata med mozzarella

Missbedömde du hur många som gillar din Janssons frestelse i år igen? Du är inte ensam — 14% av svenskarna har potatis över efter jul. Använd dem för att laga vår frittata som kommer ta dina smaklökar hela vägen till Toscanas grönska med färsk basilika och mozzarella.

Asiatiska köttbullar med mangosalsa

Visste du att 24% av svenskarna får köttbullar över efter jul? Dina överblivna mästerverk förtjänar ett bättre öde än att glömmas bort längst in i kylen bakom julskinka och halvfulla julmustflaskor. Låt dem rulla ner i magen istället för i papperskorgen med vårt recept för asiatiska köttbullar som kommer med en fräsch mangosallad.

Himmelska prinskorvsrullar med lingon

När julbordet dukats av har 20% av svenskarna fortfarande prinskorv kvar. Visst kan det vara lockande att ge dem till hunden som tålmodigt sitter bredvid kylen och väntar på ett juligt skrovmål, men i år har vi en bättre ide: Förvandla dina överblivna prinskorvar till våra himmelska prinskorvsrullar och avnjut med lingonsylt!

Magisk rödbetsdipp med dill

Rödbetssallad är dina hemrullade köttbullars själsfrände som har en plats i de flesta svenska hjärtan – och på de flesta svenska julbord. Ändå har 15% av oss rödbetssallad över när gästerna gått hem. Vilket i och för sig inte behöver vara dåligt – när du kan använda dem för att lysa upp kvällsmyset med vår magiska rödbetsdipp!

Lite juldata att knapra på

Första steget mot en värld med mindre matsvinn imorgon är att förstå vår inställning till matsvinn idag. Därför har vi frågat vi 1 177 svenskar om vilken mat de får över efter jul, hur de ser på matsvinn och vad de är sugna på när de tröttnat på julmat. Resultaten har vi använt för att designa recepten du ser ovan.

Vilka ingredienser får svenskarna mest rester av under jul?

Julskinka

60%

Kötbullar

24%

Prinskorv

20%

Julskinka

60%

Kötbullar

24%

Prinskorv

20%

Rödbetssallad

15%

Potatis

14%

Bröd

10%

Rödbetssallad

15%

Potatis

14%

Bröd

10%

Vad längtar vi efter mest när vi tröttnat på julens delikatesser?

Från julstök till världens kök

De flesta av oss når en punkt när Janssons frestelse inte frestar lika mycket längre. Vi frågade vad svenskarna helst äter när de tröttnat på julbordets delikatesser och det visade sig att hela 28% önskade att de satt på en pittoresk trattoria i Bologna och åt italiensk mat. 17% drömde om thaimat och 10% av de tillfrågades munnar började vattnades när det japanska köket kom på tal. 10% var också sugna på det indiska köket medans 7% drömde sig bort till en grekisk taverna med medelhavets romantiska aromer.

Var i Sverige längtar man mest efter andra kök när man tröttnat på julmaten?

Var i Sverige hungrar man då mest efter annan mat när julgranen slängts ut och juleljusen blåsts ut? I Göteborg är hela 80% sugna på att äta mat från andra kök efter jul. I Stockholm och övriga landet är respektive siffra 59% och 60% medan bara 39% av malmöiterna tröttnat på julbordets delikatesser och längtar efter något nytt.

Ladda ner vår
svinnbra kokbok

Ladda ner vår
svinnbra kokbok

Ladda hem vår gratis kobok
och laga dina recept senare.

Ladda hem vår gratis kobok
och laga dina recept senare.

Ladda ner kokbok
Om undersökningen: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 17-20 september 2021. Totalt intervjuades 1177 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
© HelloFresh 2022