Kvällens kulinariska resa går till Mexico, vi ska nämligen laga en fantastisk vegetarisk chili sin carne, som får den helt rätt smaken av vår färdiga Tex-Mex kryddblandning. Vi serverar vår chili med fluffigt ris, svalkande crème fraiche och spröda tortilla chips.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
160 g
Vegofärs
(Innehåller Gluten, Korn, Soja)
1 st
Lök
2 st
Morot
½ paket
Kidneybönor
5 g
Tex-Mex
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 portionspåse
Koriander
75 g
Tortillachips
1 st
Paprika, grön
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
20 g
Sriracha
150 g
Långkornigt vitt ris
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 tsk
Socker (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ msk
Ketchup (steg 5)
2 dl
Vatten (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten* [3 dl | 6 dl]. Rör i ris och salt* [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Riv vitlök fint. Finhacka rödlök. Halvera, kärna ur och finhacka chili [½ st, 2P]. Halvera och kärna ur paprika. Tärna paprika och morot (oskalad) i 1 cm stora bitar. Skölj kidneybönor [1/2 paket, 2P] under kallt vatten.
Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs vitlök och rödlök, 1-2 min.
Tillsätt vegofärs, chili, paprika och morot till stekpannan. Stek tills grönsakerna börjar mjukna, 4-5 min. Tillsätt Tex-Mex och fräs i 30 sek.
Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, ketchup, sojasås [½ paket, 2P] och kidneybönor. Koka upp och sänk sedan till medelvärme. Sjud under omrörning tills det har tjocknat något, 5-6 min. Krydda med en nypa socker* [1 tsk | 2 tsk], och salt* och peppar* vid behov. Grovhacka koriander. Skär lime i klyftor.
Lägg upp ris och chili sin carne i skålar. Toppa med en klick crème fraiche [1/2 st, 2P] och garnera med koriander [1/2 påse, 2P]. Servera med tortillachips och limeklyftor att pressa över.