Empanadas är det spanska ordet for piroger, och det är en ytterst populär och smidig allt-i-ett lunchrätt. Vår underbara variant innehåller kycklingstrimlor, svarta bönor, chili och Panamat. Vi serverar våra sydamerikanska kycklingempanadas med rostad potatis, tomatsallad, och en spicy chimichurri med persilja, vitlök och lime.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
400 g
Småpotatis
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
300 g
Kycklingbröstfilé, BBQ marinerat
½ st
Rödlök
1 st
Lime
½ paket
Svarta bönor
4 g
Panamat
1 g
Chiliflakes
1 st
Pizzadeg
(Innehåller Vete, Gluten)
100 g
Riven mozzarella
(Innehåller Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
250 g
Körsbärstomater
40 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
1 portionspåse
Bladpersilja
½ dl
Vatten (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
2 msk
Olivolja (steg 5)
½ tsk
Socker (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 3)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Halvera (oskalad) potatis, eller skär i kvartar om de är stora. Placera den på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, Mamas favorit, salt och peppar.
Stek i ugnen i 25-35 min, tills gyllene.
Under tiden, krydda kyckling med salt, och placera den på en ny plåt med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen i 12-13 min (den färdiglagas i steg 4).
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Under tiden, skär rödlök [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Halvera lime. Blanda rödlök, en generös skvätt limejuice och en generös nypa salt i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Skölj svarta bönor [1/2 paket, 2P] i en sil under kallt vatten.
Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek Panamat i 30 sek. Rör i bönor, vatten [1/2 dl | 1 dl] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Sjud i 3-4 min, tills tjocknad.
Strimla ugnsstekt kyckling med hjälp av två gafflar. Tillsätt kyckling och en generös nypa chili till stekpannan, och ta av pannan från värmen.
Rulla ut pizzadegen och skär den i fyra lika stora bitar. Lägg över degen och tillhörande bakpapper på en plåt [2 plåtar, 4P]. Dela upp fyllningen jämnt på ena sidan av degbitarna och toppa med mozzarella.
Vik försiktigt ihop degen till en empanada. Pressa ihop kanterna med en gaffel. Tillaga i ugnen 12-14 min eller tills de är gyllene.
VIKTIGT: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, finhacka vitlök och persilja.
Blanda vitlök, persilja, olivolja [2 msk | 4 msk], resterande limejuice, en nypa chili och socker [1/2 tsk | 1 tsk] i en liten skål. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten för en mer flytande konsistens.
TIPS: Det är viktigt att ingredienserna är finhackade.
Rör i körsbärstomater och en sked chimichurri i skålen med rödlök precis innan servering.
Lägg upp empanadas, potatis och aioli på tallrikar.
Servera med tomatsallad och chimichurri i separata skål.
TIPS: Traditionellt tillsätts en liten sked chimichurri på empanadan innan varje tugga.