Stekt rumpstek och rödvinssås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt rumpstek och rödvinssås

Stekt rumpstek och rödvinssås

med rostad klyftpotatis och tryffelmajonnäs

Ikväll frestar vi med en riktigt lyxig helgrätt, perfekt om ni har gäster på besök, eller bara för att skämma bort familjen lite extra. Supermör rumpstek som steks till perfektion serveras med festliga tillbehör – gratinerad potatis, rödbetssallad med körvel och pinjenötter och en fantastisk rödvinssås.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Mjölk
Ägg
Sulfiter
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Potatis

3 st

Rödbeta

10 g

Pinjenötter

(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Körvel

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

60 g

Rödvinssås

(Innehåller Sulfiter)

50 g

Majonnäs

(Innehåller Senap, Ägg)

4 ml

Tryffelolja

300 g

Rumpstek

Ingår inte i din leverans

½ msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

½ msk

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)5369 kJ
Energi (kcal)1283 kcal
Fett38.4 g
varav mättat7 g
Kolhydrater70.3 g
varav socker21.5 g
Protein43.6 g
Salt2.8 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Rosta potatis & rödbeta
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.

Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor. Tärna rödbeta (oskalad) i 2 cm stora bitar.

Placera potatis och rödbeta på var sin sida av en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.

Ringla över lite olivolja och krydda med en nypa salt och peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, tills gyllene och mjuka.  

Rosta pinjenötter
2

Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Rosta pinjenötter i 3–4 min, tills gyllene.
Ställ åt sidan.

Finhacka eller pressa vitlök.

Skär bort stjälk från körvel.

Stek kött
3

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek kött i 3-4 min per sida, eller tills brynt. 

Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar. 

TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min för genomstekt.

Laga rödvinssås
4

Strö ost över potatisklyftorna när det återstår 5 min av tillagningstiden, och gratinera tills ost är gyllene.

Medan kött vilar, hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] på medelhög värme i stekpannan (behåll kvarvarande sky).

Fräs vitlök i 20–30 sek, tills väldoftande.

Rör i en skvätt vatten, rödvinssås, sky från foliepaketet, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Sjud under omrörning i 2–3 min.

TIPS: Tillsätt mer vatten om såsen verkar tjock.

Gör rödbetssallad
5

Blanda försiktigt rostad rödbeta, körvel, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en skål.

Blanda majonnäs, tryffelolja [1/2 paket, 2P], en nypa salt och peppar i en liten skål.

Skär kött i tunna skivor.

Servera
6

Lägg upp kött, klyftpotatis och rödbetssallad på tallrikar.

Toppa rödbetssallad med pinjenötter. Ringla rödvinssås över köttet.

Servera med tryffelmajonnäs.