Stekt sous vide-anka och lingonsylt
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt sous vide-anka och lingonsylt

Stekt sous vide-anka och lingonsylt

med rosmarinpotatis och äppelsallad

Att blanda sälta och sötma är ett gammalt trick, och det använder vi oss av till kvällens stekta ankbröst som serveras med klassisk lingonsylt! Andra perfekta komplement till ankan är ugnsrostad rosmarinpotatis och en krispig lyxsallad med äpple, salladsmix och rostade valnötter. Och givetvis ska vi även ha en fantastisk sås – kvällens variant innehåller grädde, buljong och persilja. Dags att njuta av denna festmåltid!

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Mjölk
Nötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

400 g

Småpotatis

½ st

Rosmarin

340 g

Ankbröst, sous vide

1 st

Äpple

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

4 g

Kycklingbuljong

40 g

Valnötter

(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)

60 g

Salladsmix

50 g

Lingonsylt

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

¼ msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 5)

2 msk

Vatten (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3702 kJ
Energi (kcal)885 kcal
Fett53.6 g
varav mättat17.4 g
Kolhydrater59.5 g
varav socker24.2 g
Protein39.6 g
Salt2.8 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Förbered anka
1

Värm ugnen till 240 °/220 °C (varmluft).

Ta fram ankbröst så att de blir rumstempererade.

Använd en vass kniv för att skära ett X-mönster i ankskinnet. Torka av med hushållspapper och krydda med en generös nypa salt.

Rosta potatis
2

Halvera potatis.

Finhacka rosmarinsblad [1/2 påse, 2P].

Placera potatis på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, rosmarin, en nypa salt och peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuk och gyllene.

Stek anka
3

Under tiden, placera ankbröst i en kall och torr stekpanna med skinnsidan ner och värm till hög värme.

Stek anka med skinnsidan ner i 3 min, eller tills skinnet är gyllene och knaprigt.

Sänk till medelvärme. Vänd anka och stek ytterligare 1 min, eller tills genomvarmt. Ställ åt sidan på en tallrik.

Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och rosta valnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en medelstor skål.

TIPS: Genom att ankan först placeras i en kall panna hjälper det fettet att smälta jämnt och skinnet att bli krispigt, samt att ingen olja behövs.

Blanda sallad
4

Under tiden, finhacka persilja.

Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.

Skölj salladsmix.

Vänd ner äpple, salladsmix, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], peppar och olivolja [1/4 msk | 1/2 msk] i skålen med valnötter.

Laga sås
5

Hetta upp samma stekpanna (med sky från ankan) på medelvärme.

Rör i matlagningsgrädde, kycklingbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], persilja och vatten [2 msk | 4 msk]. Sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.

Servera
6

Skär ankbröst i tunna skivor.

Lägg upp potatis, anka och sallad på tallrikar.

Toppa anka med persiljesås och servera med lingonsylt.